Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România s-a abţinut la votul de la UNESCO. De ce ?

unesco.jpg

România s-a abţinut la votul de la UNESCO. De ce ? Reuters/B.Tessier

România se numără printre cele 52 de ţări care s-au abţinut luni la UNESCO la votul privind acordarea statului de membru cu drepturi depline pentru palestinieni. Într-un comunicat transmis la solicitarea RFI România, Ministerul român de externe  spune că  „a votat „abţinerepentru că nu consideră că acum este un moment potrivit pentru demersul palestinian. Prioritatea în acest moment a celor două părţi şi a comunităţii internaţionale ar trebui să fie reluarea negocierilor directe”.

Potrivit diplomaţiei române „ o agenţie specializată din sistemul ONU, precum UNESCO, ar fi trebuit să amâne pronunţarea în această chestiune, deoarece tema se află în analiza Consiliului de Securitate al ONU.”

MAE mai spune ca „o soluţie viabilă în Procesul de Pace trebuie să rezulte numai din negocieri între părţile direct implicate, cu sprijinul Cvartetului. Din acest motiv, România nu susţine şi nu va susţine iniţiativele unilaterale care pot să afecteze Procesul de Pace, indiferent din ce parte ar veni acestea.”

În urmă cu trei săptămâni, pe 5 octombrie, Consiliul Executiv al UNESCO fusese cel care aprobase recomandarea de a atribui palestinienilor statutul de membru cu drepturi depline al organizatiei.  La acea vreme Romania s-a numarat printre cele 4 state care au votat impotriva acestei recomandări, alaturi de Statele Unite, Germania si Letonia.