Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România scapă de clauza de salvgardare

diaconescu-cristian-poza-buna-20090915075342.jpg

Ministrul de externe este optimist

Miniştrii de externe, reuniţi la Bruxelles, au adoptat, luni, recomandările Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Din fericire pentru Bucureşti, Consiliul a dat undă verde şi recomandării de a nu se aplica României clauza de salvgardare. În plus, Bucureştiul nu mai riscă acum nici conectarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare cu problema fondurilor sau a aderării la spaţiul Schengen, aşa cum cereau unele ţări, printre care cea mai vocală: Danemarca.

Miniştrii de externe, reuniţi la Bruxelles, au adoptat, luni, recomandările Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Din fericire pentru Bucureşti, Consiliul a dat undă verde şi recomandării de a nu se aplica României clauza de salvgardare. În plus, Bucureştiul nu mai riscă acum nici conectarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare cu problema fondurilor sau a aderării la spaţiul Schengen, aşa cum cereau unele ţări, printre care cea mai vocala: Danemarca.

Informaţiile vin de la ministrul de externe, Cristian Diaconescu. Şeful diplomaţiei române atrage însă atenţia în acest context că este vitală continuarea reformelor în domeniul justiţiei, pentru ca România să nu se mai trezească în poziţia de a primi sancţiuni suplimentare.

Amintim, activarea clauzei de salvgardare asociată mecanismului de monitorizare a României ar fi fost resimţită direct de români prin nerecunoaşterea sentinţelor de judecată româneşti pe plan european. Aceasta era singura posibilitate de sancţionare a ţării în cazul în care Bruxelles-ul ar fi dorit acest lucru. Tratatul de aderare al României la UE stipulează că această sancţiune poate fi aplicată doar timp de trei ani după aderare. Prin urmare, ea expiră în decembrie anul acesta.

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu