Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România susţine necondiţionat integrarea Republicii Moldova în UE

nicolae-timofti-1.jpg

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti

"România susţine necondiţionat integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europenă." Iată ce a declarat preşedintele Traian Băsescu după întâlnirea oficială cu omologul său moldovean Nicolae Timofti. Discuţiile de la Bucureşti au vizat parteneriatul strategic dintre cele două ţări, dar şi intenţia Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europenă.

Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări Republicii Moldova că noul Guvern al României va susţine fără echivoc procesul de aderare a Republicii Moldova la Ununea Europeană. Seful statului român spune că acest proces reprezintă unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe a României.

"Aici vă pot da un răspuns ferm şi fără echivoc: nu există guvern al României, indiferent ce structură politică are, care să nu susţină trei lucruri fundamentale în politica externă: România în NATO, România în UE, relaţia strategică România-Republica Moldova.

Aceştia sunt trei piloni de politică externă fundamentală pentru România şi sunt piloni recunoscuţi pentru toate partidele, indiferent de culoarea lor politică. Niciun risc, indiferent de ce Guvern se instalează la Bucureşti", a spus Băsescu.

Pe de altă parte, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a ţinut să îi multumească şefului statului român pentru susţinerea sa în cadrul negocierilor cu Uniunea Europenaă.

"Vreau să îi mulţumesc, încă o dată, domnului preşedinte Traian Băsescu pentru suportul României în susţinerea Moldovei în cadrul negocierilor pe care le purtăm cu Uniunea Europeană, pe marginea proiectului de acord de asociere, în dialogul privind liberalizarea regimului de vize şi negocierile pe marginea acordului de liber schimb.

Nu uităm că România a fost unul din coautorii ideii de formare a grupului informal de sprijin pentru acţiunea europeană, cunoscut drept "Prietenii Moldovei", atrăgând un număr impunător de state membre ale Uniunii Europene, acest grup fiind un suport valoros pentru parcursul european al Republicii Moldova" a spus preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Prima vizită în străinătate a lui Timofti a fost la Bruxelles. Atunci seful statului moldovean s-a întâlnit cu preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy  dar şi cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Nicolae Timofti a fost ales preşedinte al Republicii Moldova la 16 martie 2012. Alegerea lui a avut loc la capătul unei perioade de aproape doi ani de interimat prezidenţial.