Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România trebuie "să încurajeze dialogul" între Israel şi palestinieni

romania-trebuie-sa-incurajeze-dialogul-israel-palestinieni.jpg

Cristian Preda face apel la raţiune în procesul de negociere dintre Israel şi palestinieni.

România ar trebui să încurajeze dialogul în procesul de pace dintre Israel şi palestinieni. O spune la RFI europarlamentarul PDL, Cristian Preda, pe fondul vizitei la Bucureşti a premierului israelian, Benjamin Netanyahu. Preda afirmă că un gest unilateral al palestinienilor privind înfiinţarea unui stat palestinian ar produce "o criză suplimentară".

"România ar trebui să urmeze poziţia exprimată de mai multe state europene şi anume aceea de a încuraja dialogul" dintre Israel şi palestinieni, privind înfiinţarea şi recunoaşterea unui stat palestinian, consideră Cristian Preda.

Europarlamentarul PDL se teme că "un gest unilateral, o solicitare venită din partea palestinienilor de a obţine o recunoaştere la ONU este un blocaj în procesul de negocieri".

 

Dialogul între Israel şi palestinieni trebuie încurajat

 

"Poziţia exprimată deja de Ministerul de Externe este cea mai raţională în acest moment. Cred că toate părţile trebuie să încurajeze dialogul şi nu un asemenea gest, care să ducă de fapt la o criză suplimentară. Personal, am sprijinit de altfel iniţiativa lansată de mai mulţi colegi din Parlamentul European de a încuraja în continuare procesul de negociere", precizează Cristian Preda.

El spune că "palestinienii greşesc căutând ca printr-o asemenea tentativă de recunoaştere la ONU a statului palestinian să depăşească acest cadru al negocierilor". "Nu-i vorba decât de o presiune asupra procesului de negociere", conchide Preda.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, se află miercuri, 6 iulie, la Bucureşti, într-o vizită al cărei scop neoficial ar fi să obţină garanţii că România va vota împotriva recunoaşterii statului palestinian de către ONU, potrivit presei de la Tel Aviv.

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre recunoaşterea statului palestinian