Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Romania va oferi 2000 de burse pentru tinerii din Republica Moldova

200803-3370.jpg

Romania va oferi 2000 de burse pentru tinerii din Republica Moldova

În acest an, aproximativ 2000 de tineri din Republica Moldova vor putea merge la studii în România in anul de studii 2008-2009. Despre aceasta a anunţat ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului din România, Cristian Adomniţei, aflat în vizită de lucru la Chişinău.

La fel ca şi în anii precedenţi, în anul de studii 2008, Guvernul României va oferi aproximativ 2000 de burse de studii pentru tinerii din Republica Moldova. Despre aceasta a anunţat la Chişinău ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului din România, Cristian Adomniţei. Potrivit oficialului de la Bucureşti, în cel mai scurt timp va deveni cunoscută şi metodologia cu privire la condiţiile de admitere a tinerilor din Republica Moldova la studii în România.

Anul trecut, Guvernul român a oferit 850 de burse pentru studii liceale şi peste 1000 pentru studii universitare de licenţă. 60 la sută le-au obţinut absolvenţii de licee din Republica Moldova, iar restul, absolvenţii de licee din România, originari din Moldova.

Valoarea financiară a unei burse oferite de statul român studenţilor de peste Prut este în mărime de 50 de dolari. Elevii au burse în valoare de 40 de dolari.

La Chişinău, Ministrul Educaţiei din România participă la o conferinţă internaţională în domeniul învăţământului. Cristian Adomniţei are programată şi o întrevedere cu omologul său moldovean, Victor Ţvircun. Pe agenda discuţiilor figurează subiecte de interes comun, printre acestea şi chestiuni legate de Acordul de cooperare dintre Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului al României şi Ministerul Educaţiei şi Tineretului din Republica Moldova.

Ultimul acord în domeniul educaţiei dintre cele două state a fost semnat în 2002. De atunci doritorii de a merge la studii în România, se adresează direct instituţiilor de învăţământ ale statului vecin.

Trebuie spus că disensiunile pe marginea Acordului de colaborare în domeniul educaţiei au coincis cu răcirea relaţiilor dintre cele două ţări.

Chişinău, Ilona Spătaru

13/03/2008;16.00h