Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii pot munci în Franţa doar cu voie de la prefectură

senatoarea-aline-archimbaud.jpg

Senatoarea Aline Archimbaud

Ecologiştii francezi au depus în urmă cu două săptămâni o rezoluţie la Senat ce a fost luată în discutie luni. E vorba de un text care cerea guvernului francez să ridice toate măsurile tranzitorii care limitează mai departe accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Franţa. În urma votului din camera superioară a parlamentului francez, rezoluţia a fost respinsă. 

Accesul românilor si bulgarilor, deci şi al romilor, pe piaţa muncii din Franţa s-a deschis recent ceva mai mult. Decretul de aplicare în acest sens a fost de altfel publicat duminică în Monitorul Oficial.

Dacă piaţa muncii s-a extins aşadar de la 150 la 291 de meserii, dacă taxa pe care erau nevoiţi să o plătească  patronii care vor să angajeze români sau bulgari a fost anulată încă din luna august, cetăţenii din România şi Bulgaria care vor să lucreze în Franţa au nevoie mai departe de o autorizaţie de muncă. Autorizaţie pe care prefecturile franceze le eliberează greu şi mai ales foarte încet. De unde şi decizia ecologiştilor francezi de a depune o rezoluţie la Senat în care ei cereau ridicarea tuturor măsurilor tranzitorii la care sunt supuşi românii şi bulgarii. Senatoarea Aline Archimbaud este iniţiatoarea textului:

Măsurile tranzitorii trebuie ridicate complet pentru ca accesul la piaţa muncii pentru bulgari şi români să fie acelaşi ca şi pentru ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene. Acest lucru nu va regla toate problemele dar cel puţin le va permite respectivilor să aibă acces la resurse legale. Viziunea culturalistă potrivit căreia prin natură aceşti oameni ar refuza să lucreze dorind doar să cerşească este greşită.

Vă reamintesc că e vorba de o populaţie între 15 şi 20 de mii de oameni în toată Franţa. Ţara noastră trebuie să întoarcă această pagină legată de romi care a fost adesea umflată de o manieră artificială din motive strict politicianiste, populiste şi demagogice. Trebuie să încetăm să divizăm opinia publică şi să punem capăt discursurilor stigmatizante care erau ţinute până nu demult la toate nivelele - inclusiv în fruntea statului - discursuri care au dăunat foarte mult

Din declaraţia lui Aline Archimbaud reiese că iniţiativa se datorează mai ales situaţiei în care se află romii din Franţa. Dealtfel senatoarea este aleasă în Seine-Saint-Denis, periferie nordică a Parisului în care se concentrează cea mai mare parte a romilor veniţi din Bulgaria dar mai ales din România.

Rezoluţia depusă de ecologişti riscă să pună şi mai multe paie pe focul relaţiei dintre verzii şi socialiştii francezi, aceştia din urmă emiţând rezerve asupra respectivului text. Mai ales că socialiştii sunt de părere că dacă textul avea un sens pe vremea când dreapta era la guvernare, astăzi el este depăşit de noile realităţi, adică de faptul că lucrurile avansează în direcţia bună.

Rezultatul votului le-a dat într-un fel dreptate socialiştilor. Rezoluţia depusă de ecologişti a fost respinsă de o majoritate de senatori. Românii şi bulgarii vor fi nevoiţi mai departe să ceară voie la prefectură să lucreze în Franţa cel mult până pe 31 decembrie 2013, data când automat sunt ridicate toate măsurile tranzitorii la care mai sunt supuşi cetăţenii ultimelor două ţări intrate în UE.