Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Romanii sunt asteptati duminica la vot

200805-4929.jpg

Romanii sunt asteptati duminica la vot

18 milioane de romani sunt asteptati sa isi voteze favoritii pentru scaunele de primar si reprezentantii in administratia locala.

Alegătorii îşi vor putea exprima votul numai la secţia de votare la care sunt înscrişi si nu vor avea voie sa intre in cabina de vot cu aparatura electronica in caz contrar riscand amenzi usturatoare.

Cea mai mare pedeapsă - şapte ani de închisoare - o pot primi cei care se prezintă la vot cu un act de identitate nul sau fals. Cei care votează de mai multe ori riscă şi ei între şase luni şi cinci ani de închisoare.

Alegătorii vor putea vota începând cu ora 7.00, secţiile de votare urmând să fie închise la ora 21.00.

Procedura de vot este simpla - dupa ce prezinta actul de identitate romanii vor primi stampila de vot si vor merge singuri in cabina cu cele patru buletine de vot primite.

Votul este valabil doar daca stampila este aplicata in chenarul din dreptul candidatului ales in cazul votului pentru primari sau pentru presedintii de Consilii Judetene.

La consilieri locali si judeteni precum si la consiliul general, se merge pe baza de lista.

Pentru fiecare partid va exista o lista cu candidatii propusi, lista pe care cetateanul va pune stampila in functie de preferinte. In functie de cate voturi primeste fiecare partid, se calculeaza numarul de consilieri care intra in consilii.

După ce au votat, alegătorii trebuie sa îndoaie buletinele de vot astfel ca pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în exterior şi sa le introduca în urnă, având grijă să nu se deschidă.