Românii sunt evacuaţi din Libia

Aproape 130 de români au plecat din Libia. Anunţul a venit joi, 24 februarie, de la Ministerul român de Externe, care se ocupă de repatrieri. Cetăţenii români aflaţi în Libia sunt rugaţi să confirme la ambasada de la Tripoli intenţia fermă de a părăsi, în regim de urgenţă, teritoriul libian, spune la RFI directorul general din MAE, Doris Mircea.

Aproape 130 de cetăţeni români au fost evacuaţi din Libia până acum. 15 dintre ei se află la Varşovia, unde au ajuns cu un avion de linie polonez, urmând să sosească la Bucureşti joi seară.

"La nivelul Ambasadei României la Tripoli, au fost înregistrate 450 de cereri de asistenţă consulară şi informaţii, 220 fiind solicitări de informaţii privind modalitatea de părăsire a zonei", spune Doris Mircea, director general de comunicare în MAE.

Guvernul a alocat nouă sute de mii de lei, pentru sprijin consular şi evacuarea cetăţenilor români din Libia.

Ambasada României din Tripoli a primit până în prezent 220 de cereri de evacuare din partea românilor aflaţi în această ţară, a anunţat miercuri ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

"MAE a solicitat autorităţilor competente aprobarea pentru obţinerea autorizaţiei de survol. În cursul zilei de joi, 24 februarie 2011, avionul va pleca din Bucureşti cu destinaţia Tripoli - Malta - Bucureşti. MAE va pune la dispoziţia persoanelor care se află în Libia, în evidenţa ambasadei României la Tripoli, în timp real, detalii cu privire la ora de decolare a aeronavei din aeroportul Tripoli. Cetăţenii români sunt rugaţi să confirme intenţia fermă de a părăsi, în regim de urgenţă, teritoriul Libiei, la ambasada României la Tripoli, numerele de telefon 00218.21.361.52.95; 00218.21.361.29.12 sau la Departamentul Consular din cadrul MAE, la numărul +40-21.319.21.37, linie telefonică de permanenţă (24/24 si 7/7) sau pe adresa de email [email protected]", precizează MAE.

"Tarom va duce un avion de circa două sute de locuri în Malta, iar Ministerul Apărării va obţine survol pentru Tripoli şi va face ulterior, în zilele următoare, o navetă între Tripoli şi Malta, pentru că avem probleme pentru autorizaţia de survol pentru liniile civile. Există probleme de comunicare din cauza că nu funcţionează Internetul, telefonia mobilă, uneori chiar şi cea fixă, de aceea este greu să se ia legătura cu românii. La ora actuală celula de criză din MAE, cât şi ambasada stă în legătură cu companiile unde sunt angajaţi românii, cât şi cu familiile acestora, în încercarea de a transmite date despre plecarea şi aterizarea acestor curse charter. Mulţi dintre români se află şi la o mie de kilometri distanţă de Tripoli şi în condiţiile date, este greu să le asiguri siguranţa transferului de acolo, prin urmare cred că în anumite situaţii este preferabil ca oamenii să rămână pe loc şi să aştepte, aşa cum sperăm, oprirea oricărei violenţe şi găsirea unei soluţii politice la situaţia din Libia", menţiona miercuri ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

 
Doris Mircea, în dialog cu Samuel Stan