Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rromii, o provocare pentru Claude Guéant

gueant-claude-ministrul-francez-interne-reuters-philippe-wojazer.jpg

Noul ministru francez de Interne, Claude Guéant (Foto : Reuters / Philippe Wojazer)

În urma remanierii guvernamentale din Franţa, anunţate duminică seară de preşedintele Nicolas Sarkozy, la şefia Ministerului de Interne şi al Imigraţiei a sosit Claude Guéant. El eşte aşadar şi cel care preia cu această ocazie spinosul dosar al rromilor şi al taberelor ilegale din Franţa.

Într-un prim discurs rostit luni seară, noul ministru francez de Interne şi-a propus să combată imigraţia clandestină, o preocupare pentru mulţi francezi, spune Claude Guéant.

Rromi

Claude Guéant, ministrul francez de Interne

AscultăDownload

"Într-o lume tulburată de crize, ieri financiară, astăzi politică, o lume cu bulversări de natură cu adevărat istorică, Guvernul este confruntat cu o sfidare formidabilă şi redutabilă : aceea de a schimba Franţa, pentru a rămâne ea însăşi. Ca să-şi păstreze civilizaţia, stilul de viaţă şi modelul de societate", declară oficialul francez.

"În acest context, nouă celor de la Ministerul de Interne şi al Imigraţiei ne revine sarcina ca în conformitate cu linia fixată de preşedintele republicii şi sub autoritatea sa şi cea a premierului, să-i protejăm pe francezi, să le ameliorăm securitatea şi să le permitem să trăiască în linişte", continuă el.

"Trebuie de asemenea să combatem imigraţia clandestină, care, trebuie s-o recunoaştem, îi îngrijorează pe compatrioţii noştri", afirmă Claude Guéant, noul ministru francez de Interne şi al Imigraţiei.