Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rupert Murdoch regretă scandalul interceptărilor

rupert-murdoch-regreta-scandalul-interceptarilor.jpg

Presa britanică a mediatizat pe larg audierea lui Rupert şi James Murdoch în Parlamentul de la Londra (Foto: AFP/Andy Buchanan)

Magnatul media, Rupert Murdoch şi fiul său, James, au fost îndelung audiaţi la Londra de către deputaţii britanici, în dosarul legat de interceptările telefonice practicate de tabloidul News of the World, închis acum zece zile. Rupert Murdoch a fost atacat cu spumă de ras de către un bărbat, în timpul audierilor.

Audierile în scandalul interceptărilor nu au adus lucruri noi. Clanul Murdoch a rămas pe poziţii, chiar dacă şi-a asumat anumite responsabilităţi. Rupert şi James Murdoch s-au apărat foarte dur şi au negat că ar fi fost la curent cu faptele reproşate jurnaliştilor de la News of the World.

Cei doi şi-au făcut totuşi "mea culpa". Rupert Murdoch a declarat: "A viola viaţa privată a oamenilor şi a le intercepta convorbirile telefonice este ceva foarte rău, la fel coruperea unor ofiţeri de Poliţie pentru a obţine informaţii".

 

Regrete insuficiente ale familiei Murdoch

 

Exprimarea regretelor nu a fost însă considerată suficientă. Iată de ce News International cooperează acum pe deplin cu anchetatorii. "Este de datoria noastră să nu împiedicăm procedura legală", a mai declarat magnatul presei.

Strategia lui Rupert Murdoch de la Camera Comunelor a fost să invoce ancheta în curs pentru a evita întrebările incomode.

James Murdoch a avut o strategie asemănătoare: el a insistat pe responsabilitatea grupului faţă de victime şi şi-a făcut şi el "mea culpa", chiar dacă a spus că nu era la curent cu nimic din ce i se reproşează.

 

Rupert Murdoch se apără

 

Rupert Murdoch a completat, afirmând că nu există "absolut nici o dovadă" că apropiaţi ai victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001, din New York au făcut obiectul interceptărilor telefonice, răspunzând întrebării unui deputat britanic.

Cei doi au spus că singura lor vină este de a fi acordat prea multă încredere, prea multă libertate colaboratorilor apropiaţi.

 

Rupert Murdoch, atacat cu spumă de ras

 

Audierea lui Rupert Murdoch şi a fiului său James a fost suspendată brutal, după ce un manifestant a încercat să arunce cu o spumă albă spre magnatul american. Bărbatul a fost reţinut, după ce a aruncat ceea ce părea să fie spumă de ras, aşezată pe o farfurie. El a fost blocat de soţia magnatului. Potrivit postului de televiziune Sky News, bărbatul reţinut ar fi un umorist.