Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ruşanu: Înainte să promită majorarea salariilor, PDL ar fi trebuit să le reîntregească pe cele tăiate

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Impozitarea diferenţiată a salariilor va fi aplicată din 2014, spune la RFI vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu. El critică pe de altă parte intenţia Alianţei România Dreaptă (ARD) de a reduce cota de impozitare şi de a majora salariile. Ruşanu ironizează de asemenea declaraţia lui Vasile Blaga privind propunerea ca Adriean Videanu să fie candidatul ARD pentru postul de premier.

Adriean Videanu premier? Dan Radu Ruşanu răspunde sarcastic: "Am văzut şi eu această declaraţie a domnului Blaga, care spune că n-au făcut nici o propunere de prim-ministru, dar au foarte multe soluţii pentru prim-ministru. Şi mă gândeam că în urmă cu vreo trei-patru luni de zile, domnul Mihai Răzvan Ungureanu le spunea celor din PD: "Haideţi, toţi, să fiţi ungurenii mei!". Probabil la asta s-a gândit domnul Blaga când a spus toţi vor să devină ungurenii domnului Mihai Răzvan Ungureanu, care în perioada scurtă când a fost prim-ministru ne-a arătat la toţi de ce este în stare un ungurean în clipa în care îl pui prim-ministru".

Dan Radu Ruşanu critică programul de guvernare al ARD. "Afirmi că vei reduce cota unică de impozitare la 12% şi TVA-ul, după ce în timpul guvernării Boc ai crescut TVA-ul cu cinci puncte procentuale. Dar să fim foarte clari, nici un reprezentant al mediului de afaceri nu a solicitat o reducere a impozitului pe profit într-o ţară în care foarte puţine companii mai au profit. Atunci, pentru ce acest lucru?", se întreabă liderul liberal.

"În programul USL am prevăzut reducerea CAS-ului la angajator cu 5% până în 2016, plata TVA-ului la încasare, avem Ordonanţa, începând cu anul 2013, iar ceea ce am dovedit în cele cinci luni de guvernare, am reîntregit salariile, cele tăiate de guvernarea Băsescu-Boc", continuă vicepreşedintele PNL.

Dan Radu Ruşanu spune că "înainte de a spune că vor majora salariile, colegii din PD, domnul Blaga, domnul Videanu şi ceilalţi ar fi trebuit să se gândească să le reîntregească întâi pe cele tăiate de dânşii şi după aceea să vorbească de o creştere a salariilor".

 

Impozitul diferenţiat, din 2014

 

Dan Radu Ruşanu precizează pe de altă parte că "în programul de guvernare al USL e un articol 69, care spune foarte clar că păstrăm plafonul de 16% şi introducem pe parcursul mandatului, deci nu în 2013, ci începând cu 2014, impozitul diferenţiat pe venitul salarial, evident şi cu deductibilităţi fiscale. Şi atunci domnul prim-ministru Ponta propunea, subliniez din 2014, cota de 8% până la salariul brut actual de 700, cota de 12% ce depăşeşte salariul minim brut, deci între 700 şi 2.000 şi 15% pentru câştigul mediu brut mai departe. Acesta este un deziderat al nostru, care eu sper să se realizeze din 2014, în funcţie de creşterea economică şi veniturile încasării la bugetul de stat, pe care le vom avea".

Întrebat ce riscuri prezintă o cotă diferenţiată, Ruşanu a răspuns: "Va fi o influenţă nefavorabilă pe buget, în primă fază, dar în acelaşi timp, probabil că va fi şi o influenţă favorabilă. În clipa în care impozitezi cu numai 8% salariile la 700 de RON, probabil că mulţi dintre ei vor prefera acest salariu minim declarat. Însă atenţie, tot în programul de guvernare, venim cu o propunere de creştere a salariului minim pe economie la 850 de lei, tocmai pentru a scoate puţin din economia gri această plajă de salariaţi".

 
Dan Radu Ruşanu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre programele de guvernare USL şi ARD