Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia avansează cu scutul către NATO

Preşedintele Rusiei a participat personal la ceremonia de lansare a staţiei radar în timpul vizitei din Kaliningrad. Liderul de la Kremlin avertizează că activarea radarului antirachetă de la Dunaevo este "un prim semnal" adresat Aliantei Nord Atlantice că Rusia este pregătită să răspundă asanumitelor "ameninţări" din partea scutului antibalistic din Europa.

 

Totusi , presedintele rus a mai adaugat că activarea radarului antirachetă "nu va închide uşa dialogului cu partenerii" occidentali. Medvedev spunea ca echipamentele instalate la Dunaevo sunt "un instrument pentru controlul spaţiului aerian şi nu ar trebui sa reprezinte o ameninţare pentru vecinii Rusiei".

Staţia radar Voronej-TM instalata in enclava rusa Kaliningrad permite supravegherea simultană a 500 de obiecte zburătoare, pe o rază de circa 6.000 de kilometri. Spre deosebire de modelele vechi , sovietice , noua statie este facuta din module , poate fi completata cu noi echipamente , demontata la nevoie si mutata in alta parte.

Saptamana trecuta, Dmitri Medvedev ameninţa că ar putea ordona, în caz de nevoie, luarea unor măsuri pentru anihilarea sistemelor de detecţie şi de control din cadrul scutului antirachetă al NATO. Actualul lider de la Kremlin atragea atentia că Rusia ar putea instala si sisteme de rachete nucleare Iskander în Kaliningrad dacă Statele Unite vor continua să dezvolte fără concesii planul scutului antirachetă din Europa.