Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia cere europenilor nerecunoasterea independentei Kosovo

200802-2539.gif

Rusia cere europenilor nerecunoasterea independentei Kosovo

Rusia face un nou apel pentru o nerecunoastere a independentei kosovare, ambasadorul rus la Bruxelles i-a avertizat pe europeni ca daca recunosc Kosovo isi pericliteaza relatiile cu Moscova.

Vladimir Cijov, ambasadorul rus la Bruxelles a convocat miercuri presa europeana pentru a face un nou apel catre statele ce ar putea recunoaste un Kosovo independent, pe acestea el le-a avertizat sa-si schimbe pozitia.

Cijov a spus ca cei ce vor aduce Pristinei o sustinere in demersul sau de independenta vor baga un spin in relatia cu Moscova.

De altfel ambasadorul rus a adaugat ca insasi declaratia de independenta Kosovo nu se arata foarte practica intrucât Rusia va impiedica admiterea statutlui kosovar in cadrul Natiunilor Unite.Cum era de asteptat, el a repetat pozitia Moscovei in opinia careia UE nu poate trimite o forta de mentinere a ordinei in provincia sârba intrucât rezolutia ONU 1244 nu constituie o baza legala in acest sens, contrar a ceea ce spune Bruxellul.

ONU nu a putut vota anul trecut o noua rezolutie privind statutul Kosovo din cauza dreptului de veto folosit de Rusia care aduce aici un sprijin important Serbiei si integritatii teritoriale a acesteia.

Ambasadorul Cijov a pus accentul si pe lipsa de unitate in UE privind dosarul Kosovar deoarece alaturi de România, alte cinci state member se opun acestei independente, ceea ce ingreuneaza pentru moment dialogul UE cu Belgrad dar si Pristina.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

2/7/2008;9.00h