Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia cere explicaţii Turciei, după interceptarea avionului sirian

rusia-cere-explicatii-turciei-interceptarea-avionului-sirian.jpg

Avionul sirian, constrâns să aterizeze în Turcia (Foto: Reuters/Cem Oksuz/Anadolu Agency).

Autorităţile turceşti au confiscat, conform relatărilor presei locale, o încărcătură militară dintr-un avion civil, care efectua o cursă între Moscova şi Damasc. Aeronava ar fi transportat componente de rachete şi tehnică de comunicaţii. Încărcătura era destinată, se pare, trupelor loiale preşedintelui Bashar al-Assad. Agenţia rusă de ştiri Interfax a relatat, în schimb, citând surse apropiate exportatorilor ruşi de arme, că la bordul avionului nu s-ar fi aflat nici arme, nici alte echipamente militare.

Aeronava plecase din Moscova cu destinaţia Damasc. Rusia este un aliat al regimului Assad şi unul dintre principalii furnizori de armament. După confiscarea încărcăturii suspecte miercuri seară, aparatul Airbus A-320 şi-a continuat zborul joi dimineaţă.

Ministrul turc de Externe, Ahmed Davutoglu, a precizat pentru agenţia Anatolia că la bordul avionului s-au găsit obiecte ce ar fi trebuit declarate conform prevederilor aviaţiei civile. Despre ce obiecte e vorba, ministrul nu a vrut să comenteze.

Avionul sirian nu avea armament la bord, a declarat joi o sursă rusă din cadrul serviciilor de export de armament, pentru agenţia Interfax, relatează AFP.

Rusia cere explicaţii Turciei, după interceptarea avionului sirian, interceptare ce a "pus în pericol" pasagerii ruşi, a anunţat joi Ministerul rus de Externe.

 

Filmul acţiunii

 

Interceptoare F-16 turceşti forţaseră aeronava civilă să aterizeze cu o seară în urmă pe aeroportul Esenboga din Ankara. Operaţiunea a fost iniţiată pe baza unor informaţii ale serviciilor secrete turceşti, care aveau indicii despre o "încărcătură suspectă" la bord.

"Suntem decişi să împiedicăm livrarea de arme către un regim care îşi masacrează propriul popor", a spus răspicat ministrul de Externe, în interviul acordat agenţiei Anatolia.

Printre cei 35 de pasageri ai cursei respective se aflau şi 17 cetăţeni ruşi, care au primit asistenţă consulară din partea ambasadorului rus la Ankara, în timpul escalei forţate din capitala Turciei.

De teama unor represalii, aeronavele turceşti au fost sfătuite de autorităţi să nu mai survoleze spaţiul aerian al Siriei. O cursă a companiei Turkish Airlines ce transporta pelerini către Mecca în Arabia Saudită a aterizat de urgenţă la Adana, în sudul Turciei, pentru că trebuia să treacă deasupra teritoriului sirian.