Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia, condamnată de CEDO pentru încălcarea dreptului la educaţiei în Transnistria

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat vineri Rusia pentru violarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană şi a decis că autorităţile ruse să le plătească peste 1,2 de milioane de euro reclamanţilor. În acelaşi timp, Curtea a stabilit că Republica Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educaţie în Transnistria.

 

Un grup de 170 de elevi, părinţii acestora dar şi profesori din stânga Nistrului a cerut încă în 2004 ca şcolile în care învaţă să rămână sub jurisdicţia şi programul şcolar moldovenesc, iar predarea să se facă în limba română, cu grafie latină.

Potrivit Asociaţiei Promo-Lex, organizaţie care promovează drepturile omului în regiunea transnistreană, elevii moldoveni au fost obligaţi să accepte educarea lor "contrar propriilor convingeri, să reziste numeroaselor presiuni din partea administraţiei ilegale din regiune, iar profesorii au fost intimidaţi şi persecutaţi, elevii şi părinţii lor au fost ameninţaţi cu dosare penale".

Directorul Executiv al Asociaţiei „Promo Lex”, Ion Manole şi avocatul Alexandru Postică au menţionat că hotărârea CEDO este una istorică având în vedere constatările care au fost făcute şi consecinţele acesteia asupra situaţiei drepturilor omului în regiune. Reprezentantii Promo Lex speră că după decizia CEDO, în special situaţia elevilor, profesorilor se va schimba spre bine.

Unii analişti de la Chişinău cred că Rusia va respecta hotărârea înaltei Curţi, dar va deveni mai agresivă în raport cu R.Moldova.

În vara anului 2004, mai multe şcoli au fost devastate de miliţie la ordinul administraţiei de la Tiraspol, care a şi dispus închiderea celor opt instituţii de învăţământ cu predare în limba română din stânga Nistrului.

Timp de câteva săptămâni, elevii, părinţii şi profesorii, fiind împotriva deciziei autorităţilor transnistrene, au supravegheat instituţiile pentru a nu permite sigilarea lor. Ulterior, administraţia regiunii transnistrene a solicitat directorilor liceelor să înregistreze instituţiile pe care le conduc la camera înregistrării de stat din Tiraspol, lucru pe care l-au refuzat.Aceste licee activează în conformitate cu programul Ministerului Educaţiei din Republica Moldova.