Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia continuă “să ţină în braţe” regimul de la Damasc

În timp ce zeci de civili mor zilnic pe străzile oraşelor siriene în confruntările dintre armata lui Bashar al-Assad şi trupele rebele, în cadrul Consiliul de Securitate al ONU domneşte încă lipsa de consens între marile puteri. De o parte a baricadei sunt liderii europeni, care au depus vineri, la ONU, un proiect de rezoluţie ce propune trimiterea pentru o perioadă iniţială de trei luni a 300 de observatori militari ai ONU, neînarmaţi, pentru a superviza încetarea focului în Siria. De cealaltă parte, Rusia a elaborat, la rândul său, un alt document care propune o măsură asemănătoare, însă nu menţionează nicio sancţiune în cazul în care regimul lui Bashar al-Assad nu respectă cererea ONU.

 

Proiectul european, pe de altă parte, cere sancţionarea regimului de la Damasc în cazul în care acesta va continua masacrarea propriilor cetăţeni.

Există însă şi similitudini importante între cele două acte. Documentele cer Guvernului sirian garanţii pentru ca observatorii să îşi poată îndeplini misiunea, între care o "libertate totală, fără obstacole şi imediată pentru circulaţie şi acces".

De asemenea, documentele cer Damascului să respecte "în manieră activă şi totală" promisiunile de retragere a trupelor şi armamentelor grele din oraşele siriene.

Conform proiectului european, Consiliul "îşi exprimă intenţia (...) de a adopta măsuri prevăzute de articolul 41" a regulamentului ONU, însemnând aplicarea de sancţiuni, în cazul în care Guvernul sirian nu va respecta promisiunile făcute. Proiectul rus nu menţionează aceste ameninţări.

Documentul european susţine şi că observatorii trebuie "să poată utiliza în manieră independentă mijloace aeriene", cu precădere elicoptere, şi cere Damascului să îşi dea acordul "imediat" privind acest subiect.

Protocolul încheiat joi de către ONU cu autorităţile siriene pentru a defini modalităţile practice ale misiunii observatorilor nu cuprinde prevederi despre această cerere.

Cel puţin 10.000 de oameni au fost ucişi în Siria de la începutul revoltei populare izbucnite în martie 2011.

Până acum, încercările Consiliul de Securitate al ONU de a vota o rezoluţie care să condamne regimul de la Damasc şi să ia în considerare chiar o intervenţie militară internaţională s-au lovit de opoziţia Rusiei şi Chinei.