Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia şi Croaţia, în febra alegerilor legislative

În Rusia şi Croaţia se pun la punct ultimele detalii înaintea alegerilor legislative de duminică, 4 decembrie, alegeri despre al căror rezultat analiştii spun că nu poate fi marcat de surprize majore. Dacă în Rusia partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, este favorit cert al scrutinului care va desemna componenţa noului Parlament de la Moscova, în Croaţia social-democraţii lui Zoran Milanovici se află în topul preferinţelor electoratului.

 

Rusia Unită, formaţiunea aflată la putere şi care îl are în frunte pe şeful statului, Dmitri Medvedev, este favorita acestor alegeri, după o campanie dominată de acest partid şi marcată de presiuni fără precedent, notează AFP.

Toate manifestaţiile electorale sunt interzise sâmbătă - "ziua liniştii electorale". Vineri, Dmitri Medvedev a facut un apel la cei 110 milioane de alegatori ruşi să facă "alegerea bună" în desemnarea celor 450 de deputaţi din Duma de Stat (camera inferioară).

"Împreună, sunt sigur că putem face din Rusia o ţară cu adevarat modernă, foarte dezvoltată şi agreabilă pentru a trăi, trebuie facută alegerea bună pe 4 decembrie", a declarat Medvedev, citat de Hotnews.ro, în cadrul undei adresări către naţiune, subliniind faptul că ţara nu are nevoie de un Parlament "destramat de contradicţii".

La rândul său, Vladimir Putin a cerut alegătorilor să ignore apelurile făcute de opoziţia radicală de a boicota scrutinul.

Pe de altă parte, AFP scrie că şcolile, locul în care votează majoritatea ruşilor, vor juca un rol cheie în alegeri, aici având loc mare parte din presupusele fraude denunţate de observatori sau opoziţie.

"Ştiţi ce este Rusia Unită? Nu? Este un partid. Când veţi creşte, cred că veţi deveni membri ai acestui partid", le spune o femeie unor copii de şase sau şapte ani într-o şcoală dintr-un sat rus, potrivit unei înregistrări difuzate pe Youtube.

 

Material filmat într-o şcoală din Rusia, în care elevii din clase primare sunt îndoctrinaţi politic.

 

 

Alegerile croate, sub spectrul dificultăţilor economice

Campania pentru alegerile legislative croate de duminică s-a încheiat vineri seara într-un context de dificultăţi economice şi scandaluri de corupţie care ar urma să afecteze partidul aflat la putere, Uniunea Democratică Croată (HDZ).

Partidul Social Democrat (SDP, centru-stânga) care domină o coaliţie de opoziţie, ar urma, dacă nu vor exista surprize, să câştige scrutinul de duminică, potrivit unor sondaje publicate în ultimele săptămâni. Dar coaliţia va moşteni o situaţie economică delicată şi fragilă, a spus liderul acesteia şi probabil viitorul premier croat, Zoran Milanovici.

"Anul viitor va fi dificil. Sunt conştient de dificultăţile cu care ne confruntăm", a declarat Milanovici, în vârstă de 45 de ani, într-un interviu pentru cotidianul Jutarnji List.

"Cu toţii vom angaja un (nou) regim", a avertizat el, dând asigurări că cel puţin coaliţia sa va conduce ţara într-un "mod mai onest şi mai eficient".

În cursul unui miting, vineri seara, în centrul Zagrebului, Milanocivi a mai avertizat că ţara traversează o perioadă dură şi a invitat minorităţile, între care cea sârbă şi cea italiană sunt cele mai importante, la unitate naţională.

Croaţia urmează să angajeze reforme structurale, în special în sistemul asistenţei sociale, deosebit de generos, şi să amelioreze mediul economic general, relevă specialiştii.

Aproximativ 4,5 milioane de croaţi dispun de drept de vot, dintre care aproximativ zece la sută trăiesc în străinătate, majoritatea în Bosnia-Herţegovina vecină. Ei vor alege duminică 151 de deputaţi.

La cinzi zile după acest scrtin, Croaţia va semna, la Bruxelles, tratatul de aderare la UE. Aceasta este prevăzută la 1 iulie 2013.