Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia şi Georgia îngroapă securea războiului

sediul-central-al-organizatiei-mondiale-comertului-geneva-foto-reuters.jpg

Sediul Central al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Geneva. Foto: Reuters

Fostele state membre URSS Rusia şi Georgia semnează miercuri la Geneva un compromis care deschide calea aderării Moscovei la Organizaţia Mondială a Comerţului. După 18 luni de negocieri, Moscova a anunţat săptămâna trecută că acceptă înţelegerea propusă de Elveţia, mediator între cele două foste republici sovietice.

Oferta de compromis făcută de Elveţia se referă la controlul asupra frontierelor Georgiei cu teritoriile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia şi la schimburile comerciale pe care le are Rusia cu aceste teritorii. Independenţa celor două state a fost recunoscută în 2008, imediat după războiul-fulger care a pus atunci Georgia şi Rusia în opoziţie.

Georgia, care este membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului încă din 2000, bloca aderarea Rusiei tocmai din cauza acestui litigiu frontalier.

Rusia este aşadar ultima mare putere economică din lume care nu este încă membră OMC. Ţinând cont de semnarea de miercuri a înţelegerii, aderarea Rusiei ar putea interveni în mod formal chiar înainte de sfârşitul acestui an, mai exact pe 15 decembrie. La două decenii după căderea comunismului, această integrare va permite ţării să îşi consolideze poziţia în sistemul comercial internaţional.