Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia mediază dosarul nuclear iranian

rusia-mediaza-dosarul-nuclear-iranian.jpg

Programul nuclear iranian stârneşte controverse la nivel mondial.

Mahmoud Ahmadinejad, preşedintele Iranului, a declarat că este "favorabil propunerii ruse" de a relua pas cu pas discuţiile privind controversatul său program nuclear.

Rusia încearcă de multă vreme să relanseze dialogul între Iran şi grupul celor 6 (SUA, Rusia, Franţa, Marea Britanie, China şi Germania), dialog suspendat în ianuarie. În acest sens, ruşii au propus o relansare a dialogului "pas cu pas".

Fiecare parte este invitată să facă un pas pozitiv, dacă cealaltă parte a făcut aşa. Se va începe, fireşte, cu punctele cel mai uşor de rezolvat. În această optică, marile puteri ar trebui să răspundă unui pas pozitiv făcut de Teheran, acceptând să îndulcească sancţiunile internaţionale impuse Iranului.

 

Iranul, supus presiunilor internaţionale, din cauza programului său nuclear

 

Reamintim că Iranul este supus din cauza programului său nuclear la şase rezoluţii ONU, dintre care patru sunt însoţite de sancţiuni în particular împotriva sistemului bancar şi energetic al republicii islamice.

Dialogul se anunţă anevois, dar el ar putea constitui o bază de cooperare şi în alte domenii sensibile, dacă reuşeşte aici.

E de remarcat de asemenea că ruşii au înţeles că pentru a avansa în dosarul nuclear, vor avea nevoie atât de consimţământul preşedintelui Iranian, Mahmoud Ahmadinejad, cât şi de cel al ghidului suprem, ayatolahul Ali Khamenei, cel care în fapt are ultimul cuvânt în aceste chestiuni sensibile.

Trebuie precizat că Rusia a construit o centrală nucleară la Bouchehr, în sudul Iranului, instalaţie de o mie de megawaţi, ce ar urma să înceapă să funcţioneze până la sfârşitul acestei luni.