Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia se opune in continuare scutului american antirachetă

200804-3957.jpg

Rusia se opune in continuare scutului american antirachetă

Discutii calificate drept constructive si sincere, la Soci, intre Vladimir Putin si George Bush in ultima intalnire oficiala a celor doi presedinti aflati la final de mandat. Atitudinea Rusiei fata de scutul american antiracheta ramane insa aceeasi. Preşedintele Vladimir Putin a declarat că se opune în continuare planurilor Statelor Unite de a desfăşura un scut de apărare antirachetă în Europa, subliniind însă că au existat progrese în discuţiile cu preşedintele George Bush.

Discutii constructive si sincere la Soci intre Vladimir Putin si George Bush. Atitudinea Rusiei fata de scutul american antiracheta ramane insa aceeasi.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că se opune în continuare planurilor Statelor Unite de a desfăşura un scut de apărare antirachetă în Europa, subliniind însă că au existat progrese în discuţiile cu preşedintele George Bush. Îngrijorările Moscovei au fost până la urmă auzite de partea americană" - a concluzionat Vladimir Putin. La randul sau, liderul de la Casa Alba a afirmat ca "Rusia nu e un adversar, ci un partener de discutie".

Moscova a inteles ca scutul nu e indreptat impotriva Rusiei ci reprezinta o oportunitate de a face fata amenintarilor globale, amenintari ce vin din Orientul Mijlociu a mai spus presedintele american la finalul intalnirii. Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat "optimist dar într-un mod precaut" în privinţa şanselor de a încheia un acord cu Statele Unite privind scutul antirachetă din Europa, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său american.

Într-un summit de adio, organizat la reşedinţa de pe litoralul Mării Negre a preşeditelui rus, cei doi lideri aflaţi pe final de mandat, au incercat să diminueze tensiunile dintre ţările lor. Practic, intalnirea de duminica nu a schimbat situatia de la finalul Consiliului NATO-Rusia de la Bucuresti atunci cand subiecte sensibile precum extinderea Aliantei si problema Kosovo nu si-au gasit o viziune comuna. Si vineri, in ciuda disensiunilor pe aceste teme, discutiile din cadrul reuniunii au fost catalogate de ambele parti drept constructive. Discutiile de aduminica de la Soci s-au incheiat prin semnarea unui acord -document ce-si propune sa puna bazele unei bune colaborari intre cele doua tari. De altfel, liderul de la Casa Alba s-a intalnit si cu succesorul lui Putin, preşedintele rus ales Dmitri Medvedev. Ce doi au promis ca vor avea o colaborare constructiva.