Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia sfidează apelurile privind Siria

rusia-sfideaza-apelurile-privind-siria.jpg

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev şi cel sirian, Bashar al-Assad

Rusia continuă să vândă armament Siriei, în ciuda apelurilor internaţionale pentru încetarea livrărilor către regimul de la Damasc. Declaraţia îi aparţine şefului agenţiei ruse care comercializează armament în străinătate.

"Atâta timp cât nu există vreun embrago sau vreun ordin al Guvernului, avem obligaţia să îndeplinim obligaţiile contractuale", a declarat şeful Rosoboronexport, Anatoli Issaikin. "Am livrat şi livrăm avioane Iak-130 şi echipamente militare", a adăugat şeful agenţiei ruse pentru export de armament.

Săptămâna trecută, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a cerut partenerilor comerciali ai Siriei să se aşeze "de partea cea bună a Istoriei" şi să întrerupă schimburile cu Damascul.

Hillary Clinton a încurajat în acest sens mai ales China şi India să impună sancţiuni în domeniul cooperării energetice şi Rusia, partenerul tradiţional în materie militară al Damascului.

Şi totuşi, Rusia încearcă să îşi onoreze contractele, în ciuda evoluţiilor din Orientul Mijlociu. Moscova a pierdut deja mai multe miliarde de dolari (aproape trei miliarde de euro), din cauza acestor evenimente, după ce a încetat să mai vândă arme Libiei, conformându-se astfel deciziei Consililiului de Securitate al ONU.

Aliată din epoca sovietică a Siriei, Rusia se opune oricăror sancţiuni mai serioase la adresa regimului condus de Bashar al-Assad, mai ales că deţine şi facilităţi pentru marina militară în portul sirian Tartous.