Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia, speriată de problemele nucleare din Japonia

putin-vladimir-prim-plan-bun.jpg

Premierul rus, Vladimir Putin cere verificarea tuturor centralelor nucleare din ţara sa.

Premierul rus, Vladimir Putin a ordonat lansarea unei vaste operaţiuni de verificare a stării centralelor nucleare din ţară, după problemele apărute în Japonia. Liderul rus a precizat însă că nici una dintre aceste instalaţii nu este amplasată în zone seismice.

Cu 32 de reactoare răspândite în zece centrale nucleare, Rusia este unul dintre principalii producători mondiali de energie atomică. Deşi Vladimir Putin afirmă că nici unul dintre reactoare nu e pe vreo falie seismică, un expert rus l-a contrazis pe prim-ministru, spunând că cel puţin patru centrale sunt potenţial periculoase, dintre care două din cauza cutremurelor.

În plus, acest expert, fost lichidator la Cernobâl denunţă starea jalnică în care s-ar afla jumătate din parcul nuclear rusesc, format din reactoare de primă generaţie, adică de tipul celui din Ucraina, care a explodat în 1986.

Cu toate acestea, responsabilii politici de la Moscova au decis să prelungească durata de viaţă a acestor instalaţii vetuste.

Totodată, însă, Vladimir Putin a cerut miniştrilor săi să accelereze programele de producţie de hidrocarburi în extremul-orient rusesc. Ţinând cont de consecinţele seismului din Japonia asupra pieţei energetice, premierul Rusiei mizează pe exploatarea de noi zăcăminte de petrol şi gaz.

Asta nu-l împiedică însă pe acelaşi Putin să vândă chiar miercuri, 16 martie, vecinului său belarus o centrală atomică. "Nivelul ei de securitate va fi mult mai mare decât la centralele japoneze", i-a spus încrezător Vladimir Putin preşedintelui Alexandr Lukaşenko, în cursul unei prime întâlniri avute marţi, la Minsk.