Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia – Statele Unite: dialog dificil într-un context internaţional tensionat de criză şi de războiul din Siria

syria-crisis-kerry-0.jpg

Rusia – Statele Unite: dialog dificil într-un context internaţional tensionat de criză şi de războiul din Siria

Şeful diplomaţiei americane, John Kerry, se află într-o vizită în Rusia pentru a discuta despre numeroase subiecte, cu un accent special pe Siria. Această vizită coincide cu o aniversare, trecerea unui an de cînd Vladimir Putin a revenit la Kremlin pentru un al treilea mandat de preşedinte. Rusia rămîne un partener dificil al occidentalilor, dar în acelaşi timp inconturnabil.

În 2009 preşedintele american Barack Obama şi-a propus o relansare a relaţiilor cu Rusia, o “redemarare” de fapt. El a folosit atunci termenul de “Reset”. Intre timp însă relaţiile ruso-americane n-au încetat să se degradeze, deci putem vorbi de un veritabil regres. Este adevărat că nici contextul internaţional nu a fost favorabil, fiind marcat de criză economică, iar războiul din Siria i-a situat pe cei doi partenri, Rusia şi Statele Unite, pe poziţii diametral opuse.

Totuşi, trebuie remarcat că nu toate dosarele sunt la fel de delicate. In materie de luptă împotriva terorismului ruşii şi americanii au interese comune şi dialoghează mai bine, cum s-a văzut după recentele atentate de la Boston comise de doi fraţi de origine cecenă instalaţi în Statele Unite. Si în privinţa dosarului nuclear iranian, precum şi în ce priveşte şantajul nuclear al Coreii de Nord, ruşii şi americanii au poziţii ceva mai apropiate. In schimb, la capitolul drepturilor omului în Rusia nici nu poate fi vorba de dialog.

Pentru americani rămîne inadmisibil şi îngrijorător modul în care preşedintele Putin, aflat de fapt la putere de 13 ani, a oprit procesul de democratizare în Rusia, a reprimat opoziţia şi a luat sub control presa şi Internetul. La nivelul relaţiilor personale, John Kerry are probabil mai multe afinităţi cu omologul său Serghei Lavrov decît cu Vladimir Putin, care a decis totuşi să-l primească pe demnitarul american, la Kremlin, în ciuda protocolului. Americanii l-ar fi preferat, eventual, în acest loc simbolic, pe Dimitri Medvedev, dar nu au de ales, fostul agent al KGB-ului, Vladimir Putin, modelează Rusia după o doctrină proprie  în care topeşte elemente de sovietism şi altele moştenite din perioada ţaristă.

Într-o analiză publicată de cotidianul Le Monde se arată că ruşii par să fie resemnaţi în prezent în faţa acestei forme de autoritarism. Ceea ce nu i-a împiedicat ieri pe mulţi locuitori ai Moscovei, cam 20 000, să manifesteze şi să ceară demisia lui Putin. 20 000 dintr-un număr de 12 milioane de moscoviţi, este totuşi cam puţin. Anul trecut pe 6 mai opoziţia a fost mult mai eficientă şi a reunit o sută de mii de manifestanţi.

Nimeni nu neagă însă că în cursul primelor sale mandate Vladimir Putin a fost efectiv popular, într-un context în care creşterea economică era de 7 sau 8 la sută iar nivelul de trai al populaţiei a crescut în mod vizibil. Pentru anul acesta însă ritmul de creştere economică anunţat de autorităţi nu depăşeşte 2,4 la sută, iar economia rusă stagnează, cu spectrul recesiunii la orizont. Elanul economic este insuficient pentru o veritabilă modernizare a Rusiei, spun experţii ruşi. Ei mai prevăd pentru ţara lor o criză economică lungă şi dificilă. Populaţia îi va simţi cu siguranţă efectele şi atunci manifestaţiile vor fi masive, spun aceeaşi cunoscători ai situaţiei din Rusia, citaţi de Agenţia France Presse.

Revenind la vizita lui John Kerry, să mai spunem că nu sunt aşteptate rezultate spectaculoase în urma ei. Iar în privinţa Siriei perspectiva unui consens se îndepărtează pe fondul recentelor bombardamente efectuate de Israel pe teritoriul sirian. O iniţiativă care a perturbat şi mai mult situaţia din Orientul Apropiat. Analizînd aceste ultime evenimente,  Le Monde constată că ele poduc diviziuni şi mai mari şi că ONU a rămas "tetanizat" în faţa acestei situaţii. Americanii vor continua însă dialogul cu Rusia, iar Barack Obama şi Vladimir Putin se vor vedea, în principiu, la Moscova, înainte de summit-ul grupului G20 găzduit de Rusia la începutul lunii septembrie.