Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia şi UE îşi expun divergenţele pe tema E.coli

rusia-ue-expun-divergentele-ecoli.jpg

Herman Van Rompuy şi Dmitri Medvedev discută între altele despre E.coli (Foto: Reuters/RIA Novosti/Kremlin/Mikhail Klimentyev).

Uniunea Europeană şi Rusia se reunesc la vârf în cadrul unui summit organizat joi şi vineri la Nijni-Novgorod. Preşedinţii Rusiei şi UE, Dmitri Medvedev, respectiv Herman van Rompuy, alături de şeful Comisiei Europene, José Manuel Barroso vor aborda subiectul care a cauzat divergenţe în ultimele zile şi anume embargoul impus de Rusia pe legumele proaspete venite din UE. O consecinţă a bacteriei E.coli, care face victime în Europa occidentală şi în particular în Germania.

Embargoul pe legume impus săptămâna trecută de Moscova din cauza E.coli a provocat furia oficialilor europeni. Bruxelles-ul consideră că această măsură este nefondată ştiinţific şi în plus încalcă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), instituţie la care aspiră Rusia.

"Nu o să ne otrăvim poporul în numele nu ştiu căror principii", a replicat sec premierul Vladimir Putin.

Pentru a calma spiritele, reprezentantul Rusiei pe lângă UE a sugerat ca treaba să fie clarificată repede şi că liderii ruşi şi europeni au chestiuni mai interesante de evocat decât o bacterie. Printre aceste teme, cum spuneam, aderarea Rusiei la OMC, lucru pe cale să fie finalizat cu ajutorul europenilor.

 

Hidrocarburile şi vizele, motive de divergenţe între Rusia şi UE

 

Alt subiect major de discuţie va fi cel al surselor de aprovizionare şi al căilor de tranziţie a hidrocarburilor dinspre Marea Caspică, de exemplu, spre pieţele europene. În acest dosar, Rusia este pare-se în poziţie de forţă. Moscova ar dori să-i convingă pe europeni să adere la proiectul South Stream, însă Uniunea Europeană acordă prioritate proiectului rival Nabucco.

Din agenda Moscovei la summit-ul de joi şi vineri nu va lipsi tema regimului fără vize pentru cetăţenii ruşi, o temă ce nu i-a entuziasmat foarte mult până acum pe europeni.

În sfârşit, chestiuni internaţionale precum situaţia din Libia sau din Siria se vor impune şi ele pe masa discuţiilor ruso-europene, mai ales dacă ţinem seama că de multe ori, Moscova îşi poate utiliza dreptul de veto la ONU în anumite dosare divergente.