Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia vrea să depăşească Franţa şi Italia

putin-vladimir-dmitri-medvedev-reuters-ivan-sekretarev.jpg

Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev (Foto: Reuters/Ivan Sekretarev)

Premierul rus, Vladimir Putin a ţinut miercuri, 20 aprilie, discursul anual de bilanţ al activităţii Guvernului. El a lăudat în faţa Parlamentului lupta dusă de Cabinetul său împotriva crizei mondiale, după care a cerut un deceniu de continuitate în Rusia, care intră într-o perioadă pre-electorală cheie. Putin vrea ca până în 2020 ţara lui să devină una dintre principalele cinci puteri economice ale lumii şi să depăşească astfel nivelul actual al Franţei sau Italiei.

"Criza este în recul pe toate fronturile", a declarat Vladimir Putin, care a subliniat în special că Rusia nu a fost obligată să apeleze la ajutor internaţional, spre deosebire de Grecia sau Portugalia.

Premierul a dat asigurări că Rusia ar trebui să cunoască în 2011 o creştere de cel puţin 4,2% din PIB. Inflaţia va fi cuprinsă între 6,5 şi 7,5 procente, faţă de 8,8% anul trecut.

În 2010, PIB-ul a crescut cu patru puncte procentuale, nivelul cel mai important din toate ţările membre G8, a subliniat Putin.

În ceea ce priveşte pierderile legate de criză, toate vor fi compensate la începutul anului viitor.

Putin a fixat apoi obiectivele Rusiei pe termen mediu. Până în 2020, el vrea ca ţara lui să devină una dintre principalele cinci puteri economice ale lumii şi să depăşească astfel nivelul actual al Franţei sau Italiei.

Premierul a precizat clar că nici o schimbare radicală nu va trebui să se producă la conducerea Rusiei, care va vota în decembrie 2011 în alegerile legislative, apoi în martie 2012 la prezidenţiale.

Potrivit presei ruse, premierul vrea cu acest discurs să lanseze campania electorală a partidului său, Rusia Unită, pentru alegerile legislative din decembrie, care vor fi urmate patru luni mai târziu de prezidenţiale, asupra cărora planează multe semne de întrebare.

Discursul are loc după o serie de declaraţii între Putin şi Medvedev, care au relansat speculaţiile privind eventualele tensiuni între cei doi oficiali şi asupra celui care va fi candidatul puterii la prezidenţiale.

Constrâns de Constituţie la două mandate consecutive, Putin i-a cedat locul protejatului său, Dmitri Medvedev în 2008, dar ar putea reveni la Kremlin în 2012.

În fine, Rusia va dubla producţia de rachete balistice începând din 2013, mai anunţă premierul rus, Vladimir Putin. "Forţele strategice vor primi noi sisteme de rachete strategice şi tactice, precum RS-24 Iars, Bulava şi Iskander M", precizează el.