Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Săftoiu: Nu revin asupra demisiei din Parlament, e un gest de onoare!

saftoiu-nu-revin-demisiei-parlament-e-un-gest-onoare.jpg

Adriana Săftoiu: Nu am ce negocia în privinţa demisiei mele din Parlament.

Adriana Săftoiu confirmă la RFI că şi-a dat demisia din Parlament. Deputatul PNL precizează că mai rămâne să se facă anunţul în plenul Camerei Deputaţilor. Ea spune că nu are ce să negocieze în privinţa demisiei, pentru că e un gest de "minimă demnitate şi onoare".

Adriana Săftoiu povesteşte cum a ajuns să-şi dea demisia din Parlament: "Luni seara a avut loc o şedinţă la grupurile reunite liberale. Acolo s-a pus problema modului în care Opoziţia se va manifesta după 1 februarie, lucrurile nu pot rămâne aşa cum sunt, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Au existat două variante: grevă parlamentară sau demisie. Marea majoritate a optat pentru demisie. Au fost oameni care i-au prezentat demisia preşedintelui Antonescu. Mai departe, fiecare va lua ce decizie va considera".

Adriana Săftoiu declară că nu va negocia nimic în privinţa demisiei. "Demisia e un act individual şi nu cred că putem vorbi de demisii colective. Eu cel puţin consider că odată ce faci un gest de genul acesta, nu există o negociere din punctul acesta de vedere. Când mi-am depus acea demisie, am fost absolut convinsă că e singurul lucru pe care-l putem face, ca să ajungem la alegeri anticipate, care este singura variantă pentru a ieşi din actuala criză politică şi socială mult mai gravă decât criza economică. În egală măsură, sunt de acord cu orice opinie care spune că o demisie a unui parlamentar nu schimbă situaţia şi nu va duce la alegeri anticipate. Numai că demisia e un act individual, de minimă demnitate şi onoare şi când ai spus că o faci, nu te retragi zicând "ştiţi, aşa mi-a spus partidul". Atunci, să mă ierte Dumnezeu, ce pot să mai spun când noi zicem că Roberta Anastase sau cutare din PDL răspund la comanda politică?", continuă deputatul PNL.

Adriana Săftoiu precizează că mai rămâne ca demisia ei să fie anunţată în plen: "Sunt câţiva paşi procedurali obligatorii care trebuie făcuţi. Mandatul, ca să înceteze, trebuie să fie prezentată demisia în plenul Camerei şi după cum bine ştiţi, plenul începe pe 1 februarie. Practic, prima şedinţă cred că e undeva în jur de 6 februarie". Întrebată dacă va face acest lucru, Adriana Săftoiu a răspuns: "Sigur că da!".

RFI a întrebat-o pe Adriana Săftoiu dacă demisia ei îl pune în dificultate pe Crin Antonescu: "Exclus! Luni seara, la acea şedinţă, Crin Antonescu a avut un discurs foarte convingător în ceea ce priveşte necesitatea demisiilor parlamentarilor. Eu, odată ce am crezut şi cred în continuare în acest lucru şi depunând demisia, repet, demisia e un gest de onoare, nu-l poţi negocia, azi îmi dau demisia, mâine nu-mi dau demisia!", a răspus deputatul liberal.

 
Adriana Săftoiu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre demisia din Parlament