Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Săftoiu: Religia în şcoli trebuie să fie opţională!

"Ortodoxismul trebuie să fie în Biserică şi nu la şcoală", declară la RFI purtătoarea de cuvânt a PDL, Adriana Săftoiu. Ea consideră în contextul dezbaterilor despre relaţia dintre Biserică şi Stat că la şcoală copiii ar trebui învăţaţi să fie "toleranţi faţă de alte culte".

Adriana Săftoiu remarcă faptul că "subiectul Biserică-Stat e un subiect sensibil, în mod evident, un subiect foarte vechi şi foarte nereglementat, e un subiect tratat populist, nimeni nu-l tratează cu seriozitate şi aşa cum trebuie. Putem să ne uităm de exemplu la Germania, care are un impozit, dacă nu mă înşel de 9% din salariu, deci cetăţeanul care doreşte desigur plăteşte un impozit de 9%, care merge spre Biserică. E foarte adevărat că Biserica întoarce aceşti bani spre comunitate, având azil pentru bătrâni, case pentru nevoiaşi, pentru oameni săraci".

"Nu e un subiect pe care-l poţi tranşa foarte rapid, printr-un proiect de lege. Plus că românul în felul lui suprapune ideea de Biserică peste credinţa în Dumnezeu. Atunci când el spune cred în Biserică, în mod evident se referă cred în Biblie, în Dumnezeu. Nu înţelege prin Biserică instituţia respectivă şi parcă ai şi o frică să spui cum să nu cred în Biserică, asta ar însemna să mă dezic de bunul Dumnezeu", afirmă purtătoarea de cuvânt a PDL.

 

Religia în şcoli, un subiect "tranşat foarte prost"

 

Adriana Săftoiu consideră că subiectul religiei în şcoli a fost tratat greşit: "Uitaţi-vă la vechea discuţie despre religia în şcoli, religie care e introdusă în trunchiul comun al legii, ceea ce înseamnă că ea este obligatorie, ea trebuie să facă parte din programa şcolară, practic. Deci nici o şcoală nu are voie să renunţe la religie, chiar dacă se spune că e opţional. Este o altă discuţie care s-a tranşat din punctul meu de vedere foarte prost".

Adriana Săftoiu apreciază că "religia trebuie să fie în mod clar opţională. Ortodoxismul trebuie să fie în Biserică şi nu la şcoală. La şcoală, ceea ce ar trebui să se întâmple este teoria religiilor, ar trebui copiii să afle că sunt mai multe culte, să le dezvoltăm toleranţa faţă de alte culte, iar ortodoxismul, care nu e o religie foarte uşoară trebuie făcut în Biserică, acolo trebuie să se întâmple lucrul acesta. Sunt părinţi credincioşi, practicanţi, dar care sunt nemulţumiţi de tipul de informaţie pe care o primeşte copilul la aceste ore".

 
Adriana Săftoiu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre religia în şcoli şi relaţia Biserică-Stat