Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salvarea monedei euro

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Şefa guvernului german, Angela Merkel, a lansat un apel către ţările puternic industrializate, din grupul G-20, cerîndu-le să nu se opună impozitării tranzacţiilor bancare, transmite corespondentul RFI la Berlin, William Totok (audio). Trebuie să lansăm un semnal internaţional, a spus Merkel la reuniunea pregătitoare a summitului G-20 din iunie.

Şefa guvernului german, Angela Merkel, a lansat un apel către ţările puternic industrializate, din grupul G-20, cerîndu-le să nu se opună impozitării tranzacţiilor bancare, transmite corespondentul RFI la Berlin, William Totok.

Trebuie să lansăm un semnal internaţional, a spus Merkel la reuniunea pregătitoare a summitului G-20 din iunie.

Tot aici Angela Merkel s-a pronunţat, din nou, pentru înăsprirea şi respectarea strictă a reglementărilor cuprinse în aşa numitul pact european de stabilitate monetară.

Potrivit ministrului german de finanţe, Wolfgang Schäuble, în momentul de faţă este nevoie de urgentarea măsurilor de stabilizare a monedei euro. Una din problemele principale a pieţelor financiare este, potrivit lui Schäuble, că ele dispun astăzi de capacitatea de a amplifica masiv fluctuaţiile conjuncturale.

Din cauza aceasta trebuie introduse reforme substanţiale, a mai spus ministrul german de finanţe. La conferinţa de la Berlin participă reprezentanţi din partea Uniunii Europene, ai Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Mondiale.

Ministrul francez al economiei, dna Lagarde, prezentă şi ea la Berlin, a spus într-un interviu radio că ea nu crede că stabilitatea monedei unice este ameninţată.

Totuşi ea s-a declarat de acord cu planurile Germaniei în vederea consolidării monedei. Într-o declaraţie guvernamentală dramatică, rostită miercuri, Angela Merkel a spus că „Europa are nevoie de o cultură a stabilităţii” şi "eşecul monedei euro ar însemna eşecul Europei“.

Totodată ea a cerut intervenţia energică a politicii.

În cursul după amiezii grupurile parlamentare germane au continuat dezbaterile privind umbrela de salvare a monedei euro. Berlinul va oferi garanţii de 148 de miliarde de euro.

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok.