Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Samaras către europeni: Lăsaţi Grecia să-şi tragă sufletul!

samaras-europeni-lasati-grecia-sa-traga-sufletul.jpg

Premierul grec, Antonis Samaras (Foto: Reuters/Yorgos Karahalis)

O ieşire a Greciei din zona euro va avea efecte dramatice pentru întreaga Europă. Iată ce spune într-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde premierul grec, Antonis Samaras. El asigură că ţara sa poate să iasă din criză, dacă este lăsată "să-şi tragă sufletul", potrivit AFP.

"Un «Grexit» (Grecia plus exit), cum i se spune, ar fi devastator pentru Grecia şi ar prejudicia Europa", declară premierul grec, Antonis Samaras. "Mişcările sociale ar putea deveni foarte contagioase în celelalte ţări europene", crede el.

"Combinat cu instabilitatea din Orientul Apropiat şi Mijlociu, acest lucru ar putea deveni un coşmar geopolitic, care ar depăşi frontierele greceşti. Să adăugăm, bineînţeles, reacţia pieţelor financiare, care ar anticipa ieşirea altor ţări, provocând un efect de domino", mai afirmă premierul grec.

Între timp, Berlinul şi Parisul au dezminţit că ar exista vreo neînţelegere pe tema formatului de comunicare ales pentru întâlnirea de joi din capitala germană, dintre cancelarul Angela Merkel şi preşedintele francez, François Hollande, după ce au apărut informaţii în acest sens furnizate de o sursă diplomatică franceză, relatează AFP.

François Hollande şi Angela Merkel au programată o simplă declaraţie pentru joi, la sosirea preşedintelui francez la cancelarie, la ora 19.00 (20.00 ora României). Asta înseamnă că jurnaliştii nu vor putea pune întrebări.

O sursă diplomatică declară pentru AFP că preşedintele francez "care nu s-a exprimat cu privire la Grecia de multă vreme voia să comunice" mai mult, cu alte cuvinte să ţină o conferinţă de presă clasică, în locul simplei declaraţii.

Sursa citată adaugă însă că acest "dezacord cu privire la conduita mediatică (...) nu vrea să însemne că există o diferenţă de fond" pe acest dosar între cele două capitale. Astfel, o întâlnire a lui François Hollande cu presa franceză va avea loc la ambasada Franţei, după cina cu Merkel, a precizat sursa amintită.

Contactat de AFP, Palatul Elysée a dezminţit că ar exista un diferend între cei doi lideri în acest sens. "Este vorba exact de aceeaşi schemă precum cea din 27 iunie, când cancelarul german a cinat cu preşedintele", potrivit anturajului preşedintelui francez.

La Berlin, Steffen Seibert, un purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, precizează că decizia privind formatul de comunicare "a fost luată de comun acord".