Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sancţiuni fără precedent pentru Ungaria

download.jpg

Comisia Europeană, care are ferma intenţie de a îngheţa fondurile europene ale Ungariei. Foto: Reuters

Statele membre şi-au dat acordul marţi la Bruxelles: Ungaria va fi sancţionată de Comisia Europeană, care are ferma intenţie de a îngheţa fondurile europene ale Ungariei dacă aceasta nu ia măsuri convingătoare în a micşora deficitul public până în 2013.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan:

Această formă de sancţiune, prevăzută de Pactul de stabilitate al euro, nu a mai fost aplicată niciodată. Dar Ungaria, din 2004, de când a aderat la UE, a depăşit în mod constant limita admisă de 3% din PIB a deficitului public. Nici acum, după trei avertismente recente, de la sfârşitul anului trecut, nu pare că ar fi făcut ceva pentru a îndrepta situaţia.

În elementele trimise de Budapesta la Bruxelles, cifra deficitului public este la 3% pentru anul în curs, dar este calculată în baza unor elemente excepţionale care falsifică raţionamentul, spun miniştrii europeni de finanţe. Asta pune Ungaria într-o poziţie delicată tocmai acum, când ţara aflată la doi paşi de faliment necesită o refinanţare internaţională estimată între 15 şi 20 de miliarde de euro.

Reuniunea miniştrilor de finanţe a fost desigur influenţata de întreaga poveste în care Ungaria s-a vârât. În cursul discuţiilor se pare că 26 de state membre au pus la zid Ungaria din cauza derapajelor înregistrate recent la Budapesta.

Deficitul public prea mare este o problemă gravă, dar miniştrii s-au lăsat influenţaţi şi de modificările aduse Constituţiei ungare care reduc drepturile fundamentale ale ungurilor şi înscăunează pe vecie la putere partidul lui Viktor Orban, FIDESZ.

Va da Viktor Orban înapoi?

Se spunea la Budapesta la începutul anului că se mai poate reveni măcar asupra legii care periclitează independenţa Băncii Centrale, dar între timp Viktor Orban i-a liniştit pe europeni: legea nu va fi schimbată. Dimpotrivă, el încearcă să găsească vicii de procedură în acţiunile europenilor împotriva sa, astfel încât să nu dea înapoi niciun pas. De altfel şi apariţia sa în Parlamentul European săptămâna trecută a fost făcută în acelaşi sens, el a asistat apoi calm la cearta pe care a aprins-o între dreapta şi stânga europeană, ceartă din care pe moment el a ieşit învingător.

Orban este acuzat la Bruxelles de derapaje autoritare, din 17 ianuarie Ungaria face obiectul a trei proceduri de încălcare a Tratatului comunitar, din care una vizează problema băncii centrale şi, mai de curând, UE s-a îngrijorat din nou privind libertatea presei în Ungaria.

Subiectul datează de anul trecut, cum ştim, când un puternic Consiliu al Audiovizualului a fost înfiinţat. Anul acesta, Consiliul a retras licenţa a cel puţin opt posturi de radio şi site-uri de ştiri. Comisia Europeană este pe cale să studieze dosarele acestora, caz cu caz.

 
Mihaela Gherghişan: Sancţiuni fără precedent pentru Ungaria