Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sarkozy, Brown si Barroso il felicita pe Traian Basescu, dar ii dau si sfaturi

basescu-sarko-20091215164159.jpg

Traian Basescu - Nicolas Sarkozy

După validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale de către Curtea Constituţională, lideri europeni au început să îl felicite pe şeful statului român. Mesajele merg de la "felicitări călduroase" până la îndemnuri pentru reformarea justiţiei.

Felicitări călduroase de la Sarkozy

Primul lider european care l-a felicitat pe Traian Băsescu a fost şeful statului francez, Nicolas Sarkozy. El i-a adresat chiar “felicitări călduroase”, după cum putem citi într-un comunicat al palatului Elysee. “Sunt convins, spune Sarkozy, că noul mandat pe care vi l-au încredinţat românii ne va permite să întărim relaţiile excepţionale de prietenie şi de cooperare care unesc ţările noastre, în prelungirea parteneriatului strategic pe care l-am semnat împreună pe 4 februarie 2008.”

Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European l-a felicitat şi el pe Traian Băsescu. Buzek remarcă însă şi faptul că Băsescu va avea o “sarcină dificilă”, având în vedere “condiţiile economice actuale deosebite din întreaga lume”, dar are încredere în preşedintele român, deoarece acesta dă “dovadă de abilităţi de negociator şi de promotor al valorilor şi aspiraţiilor româneşti”

Îndemnuri de la Barroso


José_Manuel_Barroso

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a felicitat şi el pe Traian Băsescu, dar i-a dat şi sfaturi, vorbind despre priorităţile mandatului său. “Cea mai urgentă dintre sarcinile pe care le aveţi de îndeplinit este formarea unui nou guvern, care să aibă o susţinere clară în Parlament”. “E nevoie, insistă Baroso de o abordare consensuală în aceste momente dificile”. Gordon Brown, premierul britanic îi dă şi el un sfat : “Aţi primit un mandat pentru continuarea acţiunilor decisive de reformare a justiţiei, aceste reforme asigurând un progres semnificativ în combaterea corupţiei şi creşterea performanţei în sistemul judiciar. Puteţi conta pe sprijinul nostru deplin în acest domeniu”

Direcţii din partea administraţiei americane


Mark Gitenstei

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gittenstein a ţinut un discurs cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la începutul Revoluţiei române. În acest discurs a vorbit şi despre cele 5 direcţii pe care ar trebui să funcţioneze România în următorii 5 ani. Prima este asigurarea unui buget modern şi multi anual, a doua o administraţie publică profesionistă şi independentă, a treia un sistem judiciar independent şi un Parlament care permite pedepsirea membrilor săi care încalcă legea. Ultimele două ţin de o presă independentă şi obiectivă şi de garantarea libertăţilor civile.

Ambasadorul american a mai spus că “România trebuie să devină o ţară care încearcă să obţină reconciliere şi armonie după încheierea alegerilor. Pe scurt: este timpul pentru acţiune, nu doar pentru certuri.”