Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sarkozy pe Facebook: Biografie tratată cu înălbitor

timeline-nicolas-sarkozy-facebook.jpg

Timeline Nicolas Sarkozy pe Facebook

Noul profil Facebook al preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, lansat pe 10 februarie, provoacă polemici. Biografia în imagini a liderului de la Paris s-ar fi făcut, scriu mai multe publicaţii franceze precum l'Express, graţie unei colaborări discrete, dar eficiente, între Palatul Elysée şi firma lui Mark Zuckerberg. Oare Facebook militează pentru Sarkozy?

Vasile Damian:

L'Express, prima revistă care a făcut dezvăluiri legate de acest subiect, recunoaşte că întrebarea dacă Facebook (una dintre cele mai mari societăţi americane) a decis să facă campanie pentru Nicolas Sarkozy este esenţială în actualul context electoral francez, dar şi în general pentru firma lui Zuckerberg.

Nicolas Sarkozy pe Facebook, o biografie albită à la Zuckerberg

AscultăDownload

Totul a început în septembrie 2011, când consilierul în probleme legate de internet al preşedintelui francez a primit undă verde de la Nicolas Sarkozy să pregătească o campanie digitală. Respectivul, pe nume Nicolas Princen, are amici peste tot: la Google, la Microsoft, dar şi la sediul Facebook. De comun acord, echipele de la Palatul Elysée şi de la reţeaua de socializare încep să colaboreze în cea mai mare discreţie. Rezultatul este aşadar noul profil al preşedintelui francez, dezvăluit zilele trecute.

Utilizând la perfecţie noutăţile şi în particular aplicaţia "Timeline", pagina oferă o biografie digitală extraordinară, dar incompletă a preşedintelui - candidat: peste 700 de fotografii sau secvenţe video din arhivele statului sunt disponibile pentru curioşi. În mod abil au fost însă şterse numeroase evenimente sau imagini jenante. Astfel, a doua soţie a lui Sarkozy, Cécilia Ciganer, pare că n-ar fi fost vreodată măritată cu preşedintele, iar prima soţie a lui Sarkozy, Marie-Dominique Culioli, n-a existat deloc.

Copiii preşedintelui apar, dar nu au mame, în particular băieţii din primele două mariaje. Fetiţa Giulia, "prima mea fată", cum spune Sarkozy, este omniprezentă pe Timeline, alături de mama ei, Carla Bruni. Fotografiile lui Sarkozy cu libianul Gaddafi, tunisianul Ben Ali şi sirianul al-Assad s-au pierdut şi ele, ca şi cele cu diverse personaje jenante pe plan intern, cum ar fi ex-ministrul Eric Woerth sau miliardara Liliane Bettencourt. Pe scurt, ni se arată un preşedinte în lumina sa cea mai bună, care dialoghează cu mai-marii lumii.

Oficial, dezvoltarea acestui nou profil e pusă pe seama echipei de internet de la Palatul Elysée. Din umbră însă, oamenii de la Facebook Franţa ar fi dat însă sfaturi preţioase şi sprijin tehnic. Facebook i-ar fi propus astfel lui Nicolas Sarkozy să creeze un Timeline încă de la începutul lui septembrie. Ori Mark Zuckerberg n-a prezentat publicului această noutate la San Francisco decât pe 22 septembrie, aplicaţia fiind oferită marelui public de abia la mijlocul lui decembrie.

Fără îndoială că responsabilii reţelei de socializare au căutat să-şi promoveze noua găselniţă prin intermediul unor personalităţi. În mod evident însă, echipa preşedintelui francez a fost favorizată, spun o serie de jurnalişti de investigaţie. E suficient să te uiţi la calitatea şi amploarea muncii efectuate ca să-ţi dai seama de lunile care au fost necesare pentru a crea totul. În acest context, nu-i de mirare că paginile "fan" ale celorlalţi candidaţi par astăzi a fi provinciale.

Contactaţi, responsabilii de la Facebook Franţa dezmint orice preferinţă partizană şi afirmă că aceleaşi facilităţi le-au fost propuse şi candidatului socialist François Hollande şi celorlalţi pretendenţi la Elysée. Lucru recunoscut de tabăra lui Hollande, care spune însă că oferta li s-a făcut trei luni după propunerile avansate lui Sarkozy. Un handicap de timp insurmontabil astăzi, când alegerile au loc peste două luni de zile. Motiv deci de furie pentru socialişti, care estimează că "implicarea Facebook în campania pentru prezidenţiale este inacceptabilă, întrucât oferă unui singur candidat ajutor tehnic şi intelectual".

De partea noastră, încheiem prin a aminti că codul electoral francez stipulează că "niciun candidat nu poate primi, direct sau indirect, contribuţii sau ajutoare materiale din partea unui stat străin sau a unei persoane fizice străine".