Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sarkozy, la învestirea lui Alassane Ouattara

sarkozy-investirea-lui-alassane-ouattara.jpg

Nicolas Sarkozy participă la învestirea lui Alassane Ouattara.AFP / Issouf Sanogo

În urmă cu câteva săptămâni unul din principalele subiecte ale actualităţii era situaţia din Coasta de Fildeş, unde s-au înfruntat doi preşedinţi şi până la urmă s-a impus cel recunoscut de comunitatea internaţională. El se numeşte Alassane Ouattara iar sâmbătă  urmează să primească învestitura în fruntea acestui stat african, în prezenţa unui invitat important, Nicolas Sarkozy.

Şeful statului francez este fără îndoială invitatul de onoare al lui Alassane Ouattara cu atât mai mult cu cât trupele franceze staţionate în această ţară l-au ajutat să scape de rivalul său Laurant Gbagbo. Criza politică izbucnită în Coasta de Fildeş după alegerile din noiembrie anul trecut, când Laurent Gbagbo nu şi-a recunoscut înfrângerea , a durat practic şase luni, s-a materializat printr-un război civil şi s-a încheiat cu un bilanţ de 3000 de morţi şi un milion de refugiaţi .

Franţa-Coasta de Fildeş, o nouă pagină

Învestitura prevăzută sâmbătă ar urma să deschidă deci o nouă pagină pentru această ţară dar şi pentru relaţiile dintre Franţa şi Coasta de Fildeş unde trăiesc în jur de 12 mii de francezi. În jur de alţi 20 de şefi de stat şi de guvern mai sunt invitaţi la ceremonie, precum şi secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki Moon.

Franţa rămâne însă primul partener comecial al Coastei de Fildeş, fosta ei colonie de altfel. Numeroase grupuri franceze, printre care Bouygues, sunt bine implantate în această ţară, primul producător mondial de cacao. În Africa există însă şi voci care spun că atitudinea franceză faţă de această ţară este una de "neo-colonialism", dat fiind că după 50 de ani de la independenţă fosta putere colonială controlează încă economia, moneda, viaţa politică şi destinul poporului din Coasta de Fildeş.

Aceste critici sunt însă minoritare, spune Parisul, care se declară implicat în primul rând în eforturile de menţinere a stabilităţii şi securităţii în regiune. Franţa a anunţat un ajutor imediat de 400 de milioane de euro pentru noua putere de la Abidjan ca s-o ajute să-şi plătească funcţionarii.