Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sarkozy le cere miniştrilor să-şi facă vacanţele în Franţa

sarkozy-nicolas-michele-alliot-marie-francois-fillon-afp-eric-feferberg.jpg

Nicolas Sarkozy (dreapta), Michele Alliot Marie şi Francois Fillon (Foto : AFP / Eric Feferberg)

Preşedintele francez le-a cerut miercuri, 9 februarie, miniştrilor săi să privilegieze Franţa, ca destinaţie de vacanţă. Măsura e menită să prevină polemicile legate de faptul că unii demnitari francezi au fost invitaţi în ţări străine pe banii autorităţilor de acolo.

Nicolas Sarkozy solicită ca invitaţiile în străinătate primite de miniştri să fie supuse aprobării premierului. Autorizaţia dată de prim-ministru urmează a fi dată "în acord cu celula diplomatică a preşedinţiei republicii", care va examina dacă invitaţia este "compatibilă cu politica externă a Franţei".

Preşedintele Nicolas Sarkozy încearcă să pună capăt polemicii declanşate de faptul că ministrul de Externe, Michèle Alliot-Marie şi-a petrecut vacanţele în tunisia, iar premierul François Fillon, în Egipt.

Nicolas Sarkozy i-a reproşat şefei diplomaţiei franceze că a împrumutat de două ori în Tunisia avionul privat al unui om de afaceri tunisian, în momentul în care mişcarea de protest ce a dus la răsturnarea regimului Ben Ali se punea în mişcare. Opoziţia cere acum demisia ministrului francez de Externe.

De partea sa, premierul Fillon a recunoscut că a făcut un sejur la Aswan, în Egipt, din 26 decembrie până pe 2 ianuarie, cu soţia şi copiii, la invitaţia autorităţilor egiptene, cu trei săptămâni înaintea manifestaţiilor de stradă anti-Mubarak. Demnitarul francez recunoaşte de asemenea că a împrumutat un avion guvernamental egiptean, pentru o excursie la Abu Simbel şi că a efectuat o plimbare cu un vas pe Nil, la invitaţia autorităţilor egiptene.