Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sarkozy şi Merkel îşi pun disensiunile pe masă

sarkozy-merkel-pun-disensiunile-masa.jpg

Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy se întâlnesc la Berlin (Foto: AFP).

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, efectuează vineri, 17 iunie, o deplasare la Berlin, pentru o întâlnire cu Angela Merkel, întâlnire destinată să relanseze cooperarea dintre cele două ţări, mai ales în contextul crizei legate de datoria publică a Greciei.

Parisul şi Berlinul au multe să-şi reproşeze la capitolul notelor false din partitura pe care o joacă împreună în calitate de "locomotive" ale construcţiei europene. De când a venit la putere în Franţa, deci din 2007, preşedintele Nicolas Sarkozy a luat multe decizii care i-au iritat pe germani, dar şi aceştia i-au plătit cu aceeaşi monedă.

Fără consultări prealabile, Nicolas Sarkozy a lansat de exemplu acum doi ani proiectul unei Uniuni a Mediteranei, care a devenit apoi la insistenţele Germaniei Uniunea pentru Mediterana.

La acea oră, Angela Merkel l-a ameninţat chiar pe Nicolas Sarkozy că va imagina şi ea o Uniune cu nord-estul Europei fără Franţa, dacă Franţa creează o Uniune a Mediteranei fără Germania.

Mai nou, Berlinul a anunţat că renunţă la energia nucleară, fără să ţină cont de părerea francezilor şi mai ales de faptul că Franţa este cea mai mare exportatoare de tehnologie nucleară din Europa.

 

Libia, picătura care a umplut paharul

 

Pe scurt, cele două ţări nu şi-au prea armonizat poziţiile în ultimul timp, Libia fiind doar un ultim exemplu. Când Franţa a luat iniţiativa bombardamentelor în Libia, Germania a fost indignată, dar mai nou, Berlinul a recunoscut şi el legitimitatea Opoziţiei libiene.

În prezent, cei doi lideri, Nicolas Sarkozy şi Ankela Merkel, mai trebuie să găsească o platformă comună, pentru a interveni din nou în favoarea Greciei, dar şi pentru a lua poziţie în contextul situaţiei din Siria, în privinţa procesului de pace din Orientul Apropiat sau în ce priveşte integrarea europeană a Croaţiei.

În ciuda fricţiunilor de până acum şi a altora care vor mai persista probabil, Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel "sunt obligaţi să se înţeleagă", afirmă un comentator al Agenţiei France Presse, într-o depeşă.