Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sarkozy : Să nu ne fie frică de schimbările istorice din lumea arabă

sarkozy-nicolas-presedintele-frantei-aplauda-zambind.jpg

Președintele francez, Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy a anunțat duminică seară o reabilitare a Uniunii pentru Mediterana. Președintele francez subliniază că nu trebuie ”să ne fie frică de schimbările istorice” din lumea arabă, care aduc cu ele ”o formidabilă speranță”.

În ciuda caracterului lor autoritar, toate statele au întreținut relații economice, diplomatice și politice” cu aceste țări, ”considerate niște obstacole în calea terorismului și fundamentalismului religios”, declară Nicolas Sarkozy.

Președintele francez se bucură că ”valorile drepturilor omului și ale democrației triumfă asupra ambelor maluri ale Mediteranei”.

Șeful statului asigură că ”trebuie acompaniate și ajutate popoarele care au ales să fie libere. Trebuie făcut totul, pentru ca speranța să nu moară”.

Nicolas Sarkozy a avertizat de asemenea asupra ”fluxurilor migratorii”, consecințe ale ”tragediilor” din țările arabe unde au avut loc revolte, fluxuri migratorii ce pot deveni ”incontrolabile”.

Pentru a face față acestor riscuri, președintele francez contează pe Uniunea Europeană. ”Franța a cerut o reuniune a Consiliului European, pentru ca Europa să adopte o poziție comună în privința crizei libiene”, precizează el.

Obiectivul : ”Găsirea unei politici economice și comerciale, pentru a favoriza creșterea economică în aceste democrații, care tocmai se nasc”.