Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şase partide vor ajunge în viitorul Parlament din Moldova

Asociaţia Sociologilor şi Demografilor a prezentat ultimul sondaj de opinie, înaintea alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie, realizat pentru prima dată pe cele două maluri ale Nistrului. Corespondentul RFI la Chişinău, Valeriu Viţu, ne oferă detalii.

Potrivit cercetătorilor moldoveni, Partidul Comuniştilor ar obţine 27 la sută din voturi, Partidul Liberal Democrat este creditat cu o popularitate de 19 la sută, fiind urmat de Partidul Democrat, cu 10 la sută din sufragii. Pentru Partidul Liberal şi-ar da votul 9 la sută dintre alegători. Alianţa "Moldova Noastră" ar trece şi ea pragul electoral, cu 6 la sută şi Partidul Umanist ar obţine 4 la sută, exact de cât are nevoie pentru a accede în Parlament.

Sondajul relevă că mai mult de jumătate dintre cetăţeni vor merge să-şi exercite votul duminica viitoare. Totodată, 85 la sută dintre moldoveni cred că prezenţa alegătorilor este foarte importantă la scrutin, în timp ce în partea stângă a Nistrului - doar 3 la sută. În Transnistria jumătate dintre cetățenii cu drept de vot nu ştiu încă pentru cine să voteze.

Şi în acest sondaj, premierul Vlad Filat se bucură de cea mai mare încredere din partea cetăţenilor - 46 la sută, fiind urmat de liderul democrat, Marian Lupu, cu 41 la sută. Primarul Dorin Chirtoacă ocupă locul 3, cu 35 la sută, iar în liderul comunist, Vladimir Voronin, mai au încredere 34 la sută dintre respondenţi. Cât ţine de încrederea oamenilor în formaţiunile politice, Partidul Comuniştilor se plasează pe primul loc, cu 45 la sută, la o mică distanţă PLDM, 42 %, PD, 35 % şi PL, 33 %.

Potrivit autorilor, cetăţenii moldoveni se confruntă cu mai multe probleme, printre acestea fiind creşterea preţurilor, şomajul, corupţia. Majoritatea populaţiei susţine că banii de care dispune le ajunge doar pentru lucrurile de primă necesitate. Totodată, mulţi moldoveni continuă să plece în străinătate în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit şi un trai mai bun.

Puţin peste 60 la sută dintre cetăţenii Moldova ar vota pentru aderarea Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce împotrivă - doar 15. În ceea ce priveşte aderarea la NATO - 24 % s-au pronunţat pentru şi 39 la sută - împotrivă. Totodată, doar 20 % dintre respondenţii din regiunea transnistreană au declarat că ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar aproape 40 - împotrivă.

Cercetarea mai arată că aproape jumătate dintre intervievați se declară mândri că sunt cetăţeni ai Moldova. Principala sursă de informare pentru 90 la sută dintre cetăţeni rămâne a fi televiziunea, urmată de radio, presa scrisă şi electronică.

Sondajul a fost realizat în perioada 11 - 20 noiembrie 2010 în 68 localităţi de pe malul drept al Nistrului şi 15 localităţi din Transnistria, pe un eşantion de aproape 1.600 de oameni.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeriu Viţu