Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandal în coaliţia de la Chişinău

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

În Republica Moldova, reforma în justiţie pare să aducă tensiuni nu doar între putere şi Opoziţie, ci şi între reprezentanţii partidelor din coaliţia majoritară. Ministrul moldovean al Justiţiei, Oleg Efrim, s-a declarat nemulţumit de componenţa unui consiliu pentru reformarea instituţiilor de drept, constituit de către preşedintele interimar Marian Lupu şi a cerut excluderea vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc, din cadrul acestuia.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a declarat că vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, ar trebui exclus din componenţa consiliului pentru reformarea instituţiilior de drept, pentru că "în societate există anumite suspiciuni legate de reputaţia acestuia".

Vald Plahotniuc, membru al Partidului Democrat condus de preşedintele interimar Marian Lupu, a fost subiectul mai multor scandaluri de presă legate de corupţie şi de privatizări ilegale.

Ministrul Efrim a spus că în cazul în care nu se va ţine cont de solicitarea sa, el ar putea părăsi consiliul.

În replică, Marian Lupu a subliniat că nu va da curs solicitării ministrului Justiţiei. El a declarat că "domnul Efrim nu face aceste escapade de capul lui".

Deşi nu a spus-o explicit, Marian Lupu pare să fi sugerat că în spatele ministrului Justiţiei ar sta premierul Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat şi vechi adversar al lui Vlad Plahotniuc.

Pe de altă parte, reprezentanţii Opoziţiei comuniste au anunţat să refuză să participe la lucrările consiliului. Potrivit comuniştilor, instituirea acestui consiliu cu puţin timp înainte de alegerile locale din 5 iunie nu ar fi decât o farsă şi ar avea un profund caracter electoral.

În decretul semnat de Marian Lupu se afirmă că scopul acestui consiliu este de a coordona acţiunile instituţiilor de drept în vederea reformării justiţiei.

Din consiliu ar fi urmat să facă parte parlamentari, judecători, avocaţi, procurori, reprezentanţi ai societăţii civile, ai Poliţiei, ai Serviciului de Informaţii şi Securitate, ai Centrului Anticorupţie, nu însă şi premierul Vlad Filat.