Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandal la Jocurile Commonwealth-ului

commonwealth-india-pasarela-daramata-satul-sportiv-al-jocurilor-20100923115902.jpg

Problemele de organizare îngrijorează delegaţiile de la Jocurile Commonwealth-ului.

Desfășurarea Jocurilor Sportive al Commonwealth-ului, programate să înceapă pe 3 octombrie la Delhi, în India este periclitată, din cauza standardelor precare de igienă din satul sportivilor. Mai multe delegații din lumea occidentală s-au plâns de haosul și întârzierea din acest sat și au amenințat cu neparticiparea. Transmite corespondentul RFI la Londra, Petru Clej.

Desfășurarea Jocurilor Sportive al Commonwealth-ului, programate să înceapă pe 3 octombrie la Delhi, în India este periclitată, din cauza standardelor precare de igienă din satul sportivilor.

Mai multe delegații din lumea occidentală s-au plâns de haosul și întârzierea din acest sat și au amenințat cu neparticiparea. Transmite corespondentul RFI la Londra, Petru Clej (audio).

Autoritățile indiene au asigurat participanții că toate facilitățile de cazare vor fi gata la timp, ca și bazele sportive.

Ministrul de Externe al Indiei, SM Krishna a declarat la BBC că Jocurile vor întruni toate standardele internaționale. El a explicat că musonul prelungit, cu cele mai persistemte ploi din ultimii 30 de ani a împiedicat terminarea la timp a lucrărilor.

Delegația Scoției a anunțat că nu va călători, până când standardele de siguranță nu vor fi întrunite. Delegațiile Angliei, Țării Galilor, Irlandei de Nord, Australiei, Noii Zeelande și Canadei au exprimat și ele preocupare cu privire la starea actuală a satului sportiv.

Doar 18 din cele 34 de blocuri turn în care ar urma să fie cazați cei aproape şapte mii de sportivi din 70 de țări ale fostului imperiu britanic sunt terminate. În total vor avea loc 260 de competiții în 17 sporturi.

În sat au avut loc niște incidente îngrijorătoare : o pasarelă de beton a cedat, provocând rănirea a 23 de lucrători, niște dale de faianță s-au desprins din tavanul sălii de haltere, curtea e plină de moloz, presa britanică a relatat despre găsirea unor câini în paturile unde urmează să doarmă sportivii și așa mai departe.

Secretarul general al Comitetului de Organizare a Jocurilor, Lalit Bhanot a declarat că potrivit standardelor locale, satul este curat, dar că alte oficialități pot avea standarde diferite de curățenie.

Dacă a fost cumva la o aluzie la faptul că toate plângerile au venit până acum de la delegații occidentale, declarația nu a stârnit indignare patriotică în India. Dimpotrivă, presa indiană condamnă vehement ceea ce numește incompetența și corupția organizatorilor, iar premierul Manmohan Singh și-a asumat controlul personal asupra mersului lucrărilor, cerând rapoarte zilnice de la responsabili.

Pe lângă aceste neajunsuri majore în privința igienei și siguranței, mai există și problema securității. Acțiunile militanților islamiști radicali reprezintă un pericol constant, așa cum a arătat-o un recent atac din apropierea moscheei Jama Masjid, din Delhi, în care au fost răniți prin împușcare doi turiști.

Mai mulți sportivi și-au anunțat deja în mod individual neparticiparea, fie din motive de securitate, fie de accidentare, fie invocând calendarul sportiv prea încărcat.

La loc de frunte – cel mai rapid om din istoria omenirii – sprinterul jamaican Usain Bolt, dar și campioana olimpică, sprintera Shelley Ann Fraser, proaspătul recordman mondial la 800 de metri, kenianul David Rudisha, tripla campioană olimpică la înot, australiana Stepahanie Rice și mulți alții.

Pentru India, care se dorește acum o mare putere economică mondială, astfel de evoluții reprezintă o pată pe blazonul său, mai ales în comparație cu organizarea impecabilă de către China, acum doi ani, a Jocurilor Olimpice de la Beijing.

 
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej, despre Jocurile Commonwealth-ului.