Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandal sexual în Franţa

scandal-sexual-franta.jpg

Georges Tron a demisionat din postul de secretar de stat (Foto: Reuters/Vincent Kessler/Files).

Clasa politică franceză, confruntată cu un nou scandal sexual. În contextul afacerii Dominique Strauss-Kahn, secretarul de stat francez la funcţiunea publică a demisionat. Două femei îl acuză pe Georges Tron de abuzuri sexuale, acuzaţii dezminţite de cel în cauză.

E vorba de a cincea schimbare de ministru în Guvernul de la Paris în mai puţin de un an de zile. De această dată însă "demisia" mai mult sau mai puţin spontană a lui Georges Tron capătă o notă aparte. Respectivul, până duminică deci secretar de stat la funcţiunea publică este acuzat de două femei că ar fi abuzat sexual de ele, procuratura deschizând deja o anchetă preliminară.

Chiar dacă respectivul dezminte categoric acuzaţiile, faptul că majoritatea parlamentară de dreapta nu l-a sprijinit deloc i-a redus la zero marja de manevră. Partidul UMP nu dorea să cunoască aceeaşi dramă internă precum cea trăită de două săptămâni încoace de socialiştii francezi, din cauza acuzaţiilor aduse lui Dominique Strauss-Kahn.

Premierul François Fillon a salutat "simţul responsabilităţilor de care a dat dovadă demnitarul demisionar".

Cei mai mulţi lideri politici, fie de dreapta, fie de stânga au apreciat şi ei gestul lui Georges Tron. Unii dintre ei au regretat de asemenea că principiul prezumţiei de nevinovăţie este din nou fragilizat de această afacere.

Comentatorii politici estimează însă că în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor, preşedintele Nicolas Sarkozy, probabil candidat la un al doilea mandat avea interes să scape repede de un ministru implicat într-un scandal de moravuri.