Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul închisorilor CIA, 7 ani mai târziu

cia.jpg

Scandalul închisorilor CIA, 7 ani mai târziu

Fostul șef al Serviciului polonez de informații Zbigniew Siemiatkowski a fost inculpat din cauza scandalului închisorilor CIA, izbucnit în 2005. Informația a fost publicată marți dimineață de cotidianul Gazeta Wyborcza și parțial confirmată de Siemiatkowski.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Existența închisorilor CIA în Europa, iată un subiect pe care l-am fi putut crede dat uitării dar pe care Parlamentul European l-a dezbătut din nou tot marți, după cinci ani de pauză. Ultimul raport al Parlamentului datează din 2007.

Iar unele  informații provenind din Lituania arată că statul lituanian ar fi pus la dispoziția CIA unele facilități care însă nu au fost folosite niciodată.

Prin aceste elemente, se poate deduce, spun deputații europeni și diferitele organizații de apărare a drepturilor omului, că Polonia și Lituania recunosc a fi găzduit astfel de închisori pe teritoriul lor.

România și închisorile CIA

Acesta nu este însă și cazul României unde ultima noutate datează de la sfârșitul anului trecut când o clădire din București ar fi fost desconspirată ca fostă închisoare CIA. Informația, dată de presă, a fost mai apoi dezmințită de autorități.

Mai mult autoritățile române nu au făcut.  Consiliul Europei a cerut în 2010 și în 2011  ca o  anchetă complementară celei conduse în 2006 să fie realizată și ca România, Lituania și Polonia să se explice în fața acuzațiilor care li se aduc.

În timpul dezbaterii de marți de la Parlamentul European, cazul României a fost citat des iar despre Lituania și Polonia se crede că dau semne de bunăvoință. Deputații români prezenți la eveniment neagă mai departe seriozitatea acuzațiilor.

În 2006 în România ancheta a fost condusă de o comisie parlamentară fără reală putere care a concluzionat că nu există dovezi în favoarea acuzațiilor.  La Bruxelles se crede că o altă instanță, abilitată cu adevărate puteri de investigație, ar trebui să conducă o anchetă ca cea din Polonia care s-a soldat cu o inculpare.

Dar Amnesty International cere acum UE ca aceasta să investigheze adevărul și modul în care se fac statele membre vinovate de încălcarea dreptului internațional. Amnesty spune că este o lipsă de voință politică din partea statelor vizate în dezvăluirea adevărului.

Iar Consiliul Europei susținea în raportul său din 2006 că 14 state europene au permis ca CIA să dețină închisori secrete pe teritoirul lor său, ca spațiul lor aerian să fie folosit de zborurile care transportau suspecți pentru a fi interogați într-o parte sau alta a lumii.

Ce putere are Parlamentul European în această problemă?

Parlamentul European nu are putere de investigație. Consiliul Europei a fost și rămâne unica instituție abilitată să conducă o anchetă. Parlamentul European s-a autosesizat în 2005 și a dorit să înființeze o comisie temporară pentru a studia acuzațiile, acestea fiind foarte grave.

Dar toate discuțiile din Parlament și raportul din 2007 ca și cel care urmează acum în toamnă nu au decât un rol politic, acela de a face presiune pe România, de exemplu , fără a putea s-o și constrângă.

În 2007, așa numitul raport Fava, al Parlamentului European, găsea  < dovezi circumstanțiale > care ar fi putut dovedi că aceste închisori au existat și cerea statelor vizate să colaboreze deplin la dezvăluirea adevărului. El nu a fost urmat însă de mari evenimente.

Totuși, unele rezultate ale presiunii politice sunt vizibile: inculparea din Polonia, de pildă a fost comunicată prin presă după ce Parlamentul European a anunțat luni 26 martie că va produce un al doilea raport privind această problemă.

 
Mihaela Gherghişan, Bruxelles