Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul sponsorizărilor de la Interne ia amploare la Sofia

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Sub presiunea societăţii civile, Ţvetan Ţvetanov, viceprim-ministru, ministru de Interne şi şef al staff-ului electoral al partidului de guvernământ, GHERB, a emis un ordin prin care interzice sponsorizările Internelor de către persoane fizice şi companii private. De menţionat că sumele colectate depăşesc sponsorizările pentru tratamentul copiilor grav bolnavi. Printre sponsorii Internelor sunt persoane şi companii anchetate pentru furt de TVA.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Scandalul sponsorizărilor de la Ministerul de Interne din Bulgaria a început cu trei luni în urmă, când două ziare independente, Sega şi Dnevnik, au publicat mărturiile unui polițist despre clemența stranie, demonstrată de Poliția Rutieră vis-a-vis de persoane fizice și de funcționarii unor companii, care au oferit ajutor financiar sau material regionalei respective de Poliție.

A devenit cunoscut și faptul că în secțiile de Poliție există liste cu automobilele sponsorilor, care nu trebuie oprite decât în cazul comiterii unor infracțiuni foarte grave.

 

Sponsorizarea Ministerului bulgar de Interne, criticată la Sofia

 

Mai multe organizații neguvernamentale au criticat practica acceptării de către Ministerul de Interne de la Sofia a unor importante sume de bani de la așa-zișii sponsori. O astfel de practică nu există decât în Ministerul Sănătății Publice. Societatea civilă a fost șocată de faptul că suma așa-ziselor sponsorizări cu epoleți depășește cea a sponsorizărilor pentru tratamentul unor copii bolnavi. A apărut și întrebarea de ce nu există companii dornice de a oferi bani unităților militare.

Începând cu 1 septembrie, regionalele de Poliție nu vor putea fi sponsorizate decât de companii de stat, de primării și de organizații și structuri ale Uniunii Europene. Lista sponsorilor va fi făcută publică printr-un registru ce va fi publicat periodic pe pagina de Internet a Ministerului de Interne. Vor fi publicate și contractele respective, cu condiția să nu conțină informații clasificate.

Va fi publicată și lista sponsorilor din acest an, nu și de anul trecut. Numai în decurs de şase luni, Internele au primit de la persoane fizice și companii private peste şapte milioane de euro, după cum afirmă unele medii de la Sofia.

Cele mai populare acțiuni de ajutorare a copiilor bolnavi, precum Crăciunul bulgăresc și ultimul Big Brother au atras împreună mai puțin de două milioane de euro.

Problema sponsorizării Poliției a apărut în perioada guvernării partidului centrist Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GHERB). Printre sponsori apar persoane anchetate sau condamnate, precum și o serie de firme private apropiate Puterii.

 

Problema sponsorizărilor de la Interne, taxată de CE

 

Scandalul privind sponsorizarea Ministerului bulgar de Interne a fost menționat în ultimul raport de țară al Comisiei Europene, dar ministrul de Interne, Ţvetan Ţvetanov, care este și șeful staff-ului electoral al partidului GHERB nu a reacționat.

Cu o săptămână în urmă, un purtător de cuvânt al Ministerului bulgar de Interne a recunoscut că jumătate din sponsorizările sub formă de produse, precum benzină și motorină nici nu a fost decontată.

Adjunctul ministrului bulgar de Interne, Veselin Vucikov a declarat că practica sponsorizărilor este perfect legală, dar intră în contradicție cu morala și standardele europene.

Între timp, a devenit cunoscut că polițistul Konstantin Ivanov, cu un serviciu impecabil de 20 de ani, care a scos la iveală practica sponsorizărilor a fost supus unor presiuni. Concomitent, împotriva sa au fost lansate cinci verificări de serviciu, printre care una din luna iunie, pentru că s-a prezentat la serviciu cu pantofi murdari. La o conferință de presă, șeful regionalei de Poliție Sofia Iordanov l-a criticat pentru faptul că și-a denigrat colegii.

 
Sofia, Petio Petkov, despre sponsorizarea Ministerului bulgar de Interne