Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scena politică franceză, zguduită de arestarea lui Dominique Strauss-Kahn

Arestarea lui Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar Internaţional, şi inculparea sa pentru agresiunea sexuală a provocat un seism politic în Franţa, iar scandalul riscă să de vină planetar. O analiză semnată de Matei Vişniec.

Scandalul riscă să fie planetar pentru că Fondul Monetar Internaţional nu este o instituţie ca oricare alta: este instituţia care dă lecţii de economie întregii planete şi salvează uneori de la faliment ţările fragilizate din punct de vedere financiar. Ori, cum spunea ieri un analist francez, Christophe Barbier, directorul revistei l'Express, FMI-ul apare "decapitat" într-un moment cînd trebuie să gestioneze o criză economică şi financiară planetară extrem de gravă.

Chiar dacă se va dovedi, şi încă foarte repede, că Dominique Strauss-Kahn este complet nevinovat în această afacere, acestuia i se va reproşa totuşi ceva, şi anume imprudenţa de care a dat dovadă punîndu-se într-o situaţie susceptibilă să-i întineze imaginea precum şi prestigiul instituţiei pe care o conduce. Maşina mediatică internatională nu aşteaptă însă niciodată verdictul justiţiei în astfel de cazuri, ea începe să producă speculaţii şi să exploateze evenimentul cu rapiditate şi lăcomie. Cum spunea Christophe Barbier, arestarea lui Dominique Strass-Kahn a provocat o triplă undă de şoc: în sînul Fondului Monetar Internaţional, în Franţa şi în sînul Partidului Socialist Francez. Să nu uităm că preşedintele FMI-ului era omul cel mai bine plasat în sondaje pentru a-i reprezenta pe socialişti la alegerile prezidenţiale de anul viitor. De unde şi reacţiile stupefiate şi extrem de prudente ale liderilor socialişti. Lidera partidului, doamna Martine Aubry, se declara ieri "total stupefiată" şi le cerea socialistilor să rămînă uniţi. Doamna Segolène Royal, şi ea candidată la primarele socialiste în vederea desemnării candidatului unic al partidului în vederea prezidenţialelor, se declara "şocată" şi "bulversată". Ea a mai lansat un apel în direcţia clasei politice franceze cerîndu-i să nu profite de această "situaţie" pînă cînd ancheta nu va elucida adevărul. Marea problemă este că în cazul unor astfel de "situaţii" anchetele sunt lungi şi devin, mai ales cînd e vorba de personalităţi publice şi internaţionale, adevărate foiletoane mediatice. Lidera extremei drepte, Marine Le Pen, declara ieri că în urma acestei inculpări cariera politică a lui Dominique Strauss-Kahn este terminată şi că el este total discreditat în calitate de candidat pentru funcţia de şef al statului francez.

Nici în rîndurile dreptei apelul la prudenţă şi reţinere nu a fost ascultat, dovadă reactia deputatului Bernard Debré, care nu ezită să spună că această afacere a devenit extrem de umilitoare pentru Franţa. Aceeaşi părere o regăsim şi la analistul amintit mai sus, Christophe Barbier, care spune pe site-ul revistei L'EXPRESS că Franta a devenit "la risée de la planète", altfel spus că s-a făcut de rîs pe planetă. 

Bineînţeles, presa şi toţi analiştii îşi amintesc acum că Dominique Strauss-Kahn a mai fost implicat într-o afacere de sex, mai precis în 2008 cînd a avut o "aventură", şi deci o "legătură extra-conjugală" cu o unguroaica Piroska Nagy, fostă responsabilă în cadrul departamentului pentru Africa al FMI-ului.

Ziarul Le Journal du Dimanche, care a reuşit ieri să "prindă" pe prima pagină informaţia legată de acest scandal, consideră că el ar putea avea consecinţe politice considerabile. Si trebuie spus că unda de şoc riscă să ajungă pînă la Palatul Elysée, pentru că presedintele Nicolas Sarkozy este cel care a pledat şi l-a susţinut pe Dominique Strauss-Kahn ca să devină preşedinte al FMI-ului.

Unele voci, în Franţa, evocă, pe fondul apelului la prudenţă, scenariul unei manipulări. "Ceea ce s-a întîmplat nu se potriveşte cu ceea ce ştim despre Dominique Strauss-Kahn", spunea un lider socialist.

In orice caz, inculparea lui Dominique Strauss-Kahn pentru tentativă de viol şi sechestare este o "bombă" mediatică pe care mediile de informare nu vor ezita să o exploateze la maximum. Cum a fost cazul şi cu alte scandaluri politico-sexuale. Să ne amintim de afacerea Clinton-Lewinsky din 1998, sau de condamnarea, chiar anul acesta, în luna martie, a preşedintelui israelian Moshé Katzav la 7 ani de închisoare pentru afaceri de viol comise pe cînd era, în anii 90, ministru al turismului.