Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scenarii pentru evitarea unui conflict diplomatic la ONU

scenarii-evitarea-unui-conflict-diplomatic-onu.jpg

Scenarii pentru evitarea unui conflict diplomatic la ONU.Reuters

În timp ce în Cisiordania mii de palestinieni au ieşit miercuri  în stradă pentru a sprijini de o manieră festivă cererea de admitere la ONU a unui stat palestinian, de la New York  secretarul general ONU Ban Ki-Moon a lansat un apel pentru a "pune capăt impasului din Orientul apropiat". Apelul a fost lansat în deschiderea sesiunii anuale a Naţiunilor Unite.

Discursurile care vor fi rostite în aceste zile de la tribuna ONU riscă însă dimpotrivă să aţâţe şi mai mult spiritele. Preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a prevăzut să ceară vineri aderarea ţării sale la organizaţie.

Până atunci însă mai toţi liderii occidentali, printre care Nicolas Sarkozy, Barack Obama, încearcă sau vor încerca să facă presiuni asupra palestinianului pentru a evita o confruntare diplomatică.

Să precizăm pentru început că "fuga înainte" a lui Mahmoud Abbas, intenţia sa afişată de a cere admiterea unui stat palestinian vineri la ONU se datorează în primul rând impasului în care se află procesul de pace israeliano-palestinian. Un proces deja muribund dar care ar putea fi definitiv anihilat de iniţiativa palestiniană.

Ce e de făcut?

Experţii agenţiei Reuters, bazându-se pe o serie de surse apropiate negociatorilor, afirmă că se pune la cale în culise un foarte riscant scenariu tocmai pentru a evita confruntarea de vineri. Acest scenariu prevede ca preşedintele Abbas să ceară printr-o scrisoare adresată Natiunilor Unite recunoaşterea statului palestinian.

Sesizat, Consiliul de Securitate şi-ar da răspunsul câteva săptămâni mai târziu. Qvartetul - format din UE, Rusia, SUA şi ONU - ar publica atunci un comunicat echilibrat, acceptabil şi de palestinieni şi de israelieni, pentru a-i incita să reia rapid negocierile de pace.

Obiectivul acestui scenariu este evitarea catastrofei diplomatice. Fie un refuz al Consiliului de securitate de a recunoaşte statul palestinian - chiar dacă palestinienii reuşesc să adune o majoritate de voturi în favoarea lor, americanii au spus că-şi vor spune veto-ul.

Caz în care palestinienii vor cere un vot al întregii Adunări Generale, lucru care ar izola şi irita Israelul. Caz în care procesul de pace va fi şi mai compromis.

Strategia pusă la punct de diverşii diplomaţi din culise la New York poate fi însă doborâtă, anulată, compromisă de o serie de factori externi: violenţe pe teren, în Cisiordania, declaraţii belicoase de o parte şi de alta sau neputinţa Qvartetului de a redacta un comunicat echilibrat, acceptabil  de ambele părţi.

Concretizarea scenariului

Prima etapă este scrisoarea redactată şi trimisă de Mahmoud Abbas secretarului general ONU în care se cere admiterea statului palestinian. Ban Ki-Moon este obligat prin regulament să supună cererea Consililui de Securitate. Actuala preşedinţie a acestuia formează atunci o comisie însărcinată să analizeze cererea, răspunsul urmând să fie dat peste maximum 35 de zile. Răgazul poate fi însă prelungit.

Această strategie ar evita deci un vot imediat la ONU - care i-ar umili şi pe palestinieni prin veto-ul american dar şi pe Obama care ar fi arătat cu degetul de ţările arabe - şi ar lăsa timp mai mult diplomaţiei. Dacă până aici toate se petrec bine, comunicatul ce-ar urma să fie redactat de Qvartet este pentru moment departe de a fi scris şi acceptat de ambele părţi.

Diplomaţii încearcă de luni de zile să introducă în acest text toate punctele sensibile - frontiere, statutul Ierusalimului, refugiaţii palestinieni şi colonii israeliene - totul a fost pus pe hârtie pentru a da un cadru cât mai larg viitoarelor negocieri de pace. Miniştrii de externe ai Qvartetului nu au reuşit însă să ajungă la un compromis.

A doua problemă, al doilea obstacol de care s-ar putea lovi frumosul scenariu descris mai sus ar putea veni de la strada palestiniană. Opinia publică din teritorii, conştientă că la Consiliul de securitate cererea va fi respinsă, i-ar putea cere lui Abbas să ceară avizul Adunării Generale pentru a obţine un statut de ne-membru. Actualmente, palestinienii sunt la ONU o "entitate ne-membră".

Pentru a deveni stat ne-membru e nevoie de o majoritate simplă în Adunarea generală ONU, lucru fezabil foarte uşor. Acest nou statut le-ar permite palestinienilor să conteste în faţa curţii penale internaţionale coloniile evreieşti din teritorii şi blocada impusă fâşiei Gaza. Lucru care fireşte ar irita statul Israel şi ar compromite practic definitiv orice negociere de pace.

Observatorii notează faptul că pentru moment Mahmoud Abbas a vorbit mult despre Consiliul de securitate şi puţin despre alternativele celelalte. lucruri care i-ar lăsa evident o marjă de manevră pentru viitor. Rămâne de văzut însă dacă opinia sa publică e dispusă să mai accepte un nou răgaz, o nouă amânare.