Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scenariu de urgenţă pentru ieşirea Greciei din zona euro?

scenariu-urgenta-iesirea-greciei-zona-euro.jpg

Cei mai mulţi greci vor rămânerea în zona euro.

Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană lucrează la un scenariu de urgenţă, pentru cazul în care Grecia va trebui să părăsească zona euro, a afirmat vineri comisarul european pentru Comerţ, Karel De Gucht. Este pentru prima dată când un oficial al UE a confirmat existenţa unor măsuri în cazul în care Grecia va ieşi din zona euro. În ultimul timp s-au înmulţit speculaţiile privind existenţa unui astfel de plan, dar existenţa lui nu a fost confirmată oficial.

Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia

Potrivit rezultatului unui sondaj de opinie realizat în contul săptămânalului To Pontiki, grecii doresc să rămână în zona euro în proporţie de 88%, însă vor ca Uniunea Europeană să relaxeze măsurile de austeritate. 54% dintre respondenţi afirmă că doresc “să rămână în zona euro, făcând sacrificii până la un anumit punct”, în timp ce 34% pledează pentru menţinerea monedei unice “cu orice preţ”. De asemenea, un procent de 7% se exprimă în favoarea “revenirii imediate la drahmă”.

Majoritatea votanţilor partidului Noua Democraţie (ND) şi ai Mişcării Socialiste Panelene (PASOK) se declară favorabili rămânerii cu orice preţ în zona euro, în timp ce votanţii celorlalte partide optează pentru rămânerea în zona euro, însoţită de o relaxare a măsurilor de austeritate.

Este primul sondaj de opinie pe această temă, în urma eşuării negocierilor privind formarea Guvernului, după scrutinul din 6 mai, eşec care a alimentat la maximum speculaţiile privind eventuala ieşire a Greciei din zona euro.

Presa elenă prezintă declaraţiile sumbre ale unor oficiali europeni referitoare la eventualitatea ieşirii din zona euro, subliniind însă că sunt nişte opinii. Un răspuns oficial pe această temă este considerată intervenţia purtătorului de cuvânt al CE, Olivier Bailly, care a dezminţit  orice scenariu de ieşire a Greciei din zona euro: “Comisia Europeană dezminte ferm că studiază vreun scenariu de ieşire din zona euro pentru Grecia. Comisia doreşte menţinerea Greciei în zona euro. Preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso şi comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, spun de doi ani că CE vrea ca Grecia să rămână în zona euro, este adevărat! Nu există niciun plan de ieşire a Greciei din zona euro”, a încheiat Olivier Bailly.

 

Martin Schulz, îngrijorat de instabilitatea politică din Grecia

 

Aflat în vizită de lucru la Atena, preşedintele Parlamentului European a avut vineri întâlniri cu preşedintele statului, liderii partidelor politice şi reprezentanţi ai societăţii civile, cărora le-a transmis mesajul susţinerii perspectivei europene a Greciei.

Europa are acum o putere limitată”, a spus Martin Schulz, în cadrul convorbirii cu preşedintele elen, Carolos Papoulias. “Numai întărind puterea UE, vom avea posibilitatea să dovedim că nu vrem să sclavizăm Grecia, ci pur şi simplu să o ajutăm”, a precizat preşedintele Parlamentului European.

Contactul cu liderii politici a prilejuit oficialului european ocazia de a-şi exprima îngrijorarea cu privire la evoluţiile din Grecia. Martin Schulz a participat vineri seară la o conferinţă publică, urmată de o întâlnire cu presa. Preşedintele Parlamentului European a reiterat, în context, importanţa menţinerii Greciei în UE şi în zona euro.

Între timp, cancelarul german, Angela Merkel, a solicitat şi a avut o convorbire telefonică vineri cu preşedintele elen, Carolos Papoulias, pentru a discuta despre situaţia din Grecia, cel mai probabil (afirmă surse apropiate administraţiei prezidenţiale) despre miza alegerilor de la jumătatea lunii iunie. Conţinutul convorbirii nu a fost dat publicităţii.

 

Evoluţii în perspectiva noilor alegeri

 

Grecii vor reveni la urne, pe 17 iunie, reconsiderând, se pare, anumite poziţii şi atitudini. Tendinţă care se distinge în dialogul politic, dar şi în discuţiile la colţ de stradă. Electoratul începe să devină conştient de importanţa acestui scrutin, cu un grad foarte mare de risc, în contextul derutei economice şi al unei crize politice fără precedent.

Sondajele indică în continuare ca favorită Coaliţia Stângii Radicale (SYRIZA), cu 24,5% din intenţiile de vot (aproximativ cu opt puncte procentuale mai mult faţă de rezultatul obţinut pe 6 mai), urmată de ND cu 21,5%.

Aceasta este tendinţa prezentată în majoritatea sondajelor de opinie publicate după recentele alegeri (cu excepţia unuia singur, care creditează ND cu 26% din intenţiile de vot şi un avantaj de două procente şi jumătate faţă de SYRIZA; ultimul studiu, realizat după eşecul consultărilor în vederea formării Guvernului, la începutul acestei săptămâni).