Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schengen: "Amânarea discuţiilor, un mod de a evita un răspuns negativ"

România va trebui să aştepte până în octombrie reuniunea de la Bruxelles în care ar urma să se discute despre aderarea la Schengen. Consiliul de luna aceasta a fost anulat din lipsă de “subiecte substanţiale”, spune preşedinţia cipriotă. "Amânarea discuţiilor, un mod de a evita un răspuns negativ" spune la RFI Ciprian Ciucu de la Centrul pentru Politici Europene.

"Deoarece nu am avut subiecte care să ducă discuţii substanţiale, am decis, ca Preşedinţie în exerciţiu, să anulăm reuniunea din septembrie a Consiliului JAI. Nu e normal să ţinem o reuniune de Consiliu doar pentru că era în calendarul nostru", a declarat marţi, pentru agenţia Mediafax Nikos Christodoulides, purtător de cuvânt al Preşedinţiei cipriote a UE.

Ce înseamna această lipsă de subiecte substanţiale – l-am întrebat pe Ciprian Ciucu de la Centrul pentru Politici Europene.

Amânarea discuţiilor este  un mod de a evita un răspuns negativ, aşa că se amână” explică la RFI Ciprian Ciucu.

Potrivit acestuia, cel mai probabil vom asista la o aderare în trepte în 2013-2014.

Frontierele terestre nu vor primi atât de repede acceptul, mai crede specialistul.

Preşedinţia cipriotă a Consiliului Uniunii Europene a anulat reuniunea din 19-20 septembrie a Consiliului JAI din lipsă de "subiecte substanţiale". În aceste condiţii aderarea României şi Bulgariei la Schengen se va regăsi pe agenda reuniunii JAI din 25-26 octombrie.

 
Ciprian Ciucu de la Centrul pentru Politici Europene, intervievat de Andreea Orosz