Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schengen: Bulgaria îşi păstrează speranţele pentru martie 2011

Bulgaria pare că nu renunţă la ambiţiile sale de a intra în spaţiul Schengen în primăvara anului viitor chiar dacă Franţa şi Germania au decis să blocheze accesul Sofiei şi Bucureştiului  în martie 2011.

Bulgariapare că nu renunţă la ambiţiile sale de a intra în spaţiul Schengen în primăvara anului viitor chiar dacă Franţa şi Germania au decis să blocheze accesul Sofiei şi Bucureştiului  în martie 2011.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a încercat chiar să se distanţeze, miercuri, de reacţia României la decizia Franţei şi Germaniei de a bloca aderarea celor două state în zona Schengen în primăvara lui 2011.

Borisov a declarat că toate criticile aduse Sofiei sunt "pe deplin justificate" şi tocmai de aceea Bulgaria se va concentra pe domeniile problemă până la următorul raport de monitorizare.

"Niciun bulgar nu se îndoieşte că avem corupţie şi un sistem judiciar nu prea bun. Reacţionăm în mod diferit faţă de stimaţii noştri vecini români. Ne-au mai rămas câteva luni. Avem oportunitatea de a rezolva toate punctele în care suntem criticaţi, în ceea ce priveşte controlul graniţelor externe. Vom fi pregătiţi 100 la sută până în martie 2011", a dat asigurări premierul bulgar.

Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi luată oficial de statele membre pe baza raportului experţilor aşteptat în ianuarie 2011. Cele două ţări primesc undă verde doar cu unanimitate de voturi iar Franţa şi Germania au anunţat deja, oficial, că se opun aderării în martie.