
Politică
Schengen: Bulgaria îşi reface planul pentru aderare
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov
Ultimul plan de acţiune „Shenghen” aprobat de guvernul bulgar răspunde recomandărilor experţilor europeni cu privire la criteriile de aderare. El este împărţit în două secţiuni: măsuri urgente ce trebuie aplicate până la 31 martie şi măsuri de urmărire, până la 31 decembrie 2011.
Printre măsurile urgente sînt - asigurarea numărului necesar de terminale TETRA fixe, portabile şi mobile pentru zonele de frontieră, majorarea cantităţii de combustibil alocat poliţiei de frontieră, implimentarea sistemului de control „Rotație” la toate punctele de frontieră etc.
Cele de urmărire se referă la aplicarea procedurilor de livrare şi instalare a echipamentelor de detectare a persoanelor ascunse în camioane, crearea unor zone speciale pentru aterizarea de elicoptere la frontiera maritimă și cea cu Serbia și Fosta republică iugoslavă Macedonia, restabilirea instalațiilor la frontiera cu Turcia, asigurarea unor canale de comunicații de rezervă.
În total este vorbă de un număr de 32 de măsuri. Pentru realizarea acestui plan au fost alocate 5,5 milioane euro. Ministrul de externe, Nikolai Mladenov, a declarat că aplicarea măsurilor este urmărită și coordonată zilnic de către Ministerul de externe și cel de interne
Guvernul Borisov, supus în ultimul timp unor atacuri în plan intern și extern prilejuite de corupția la nivel înalt, speră ca Bulgaria va putea fi admisă în zona Shenghen la toamna. Borisov a adoptat o strategie diferită de cea a președintelui Traian Băsescu.
El nu a vorbit de discriminare ci a acceptat ca perfect îndreptățite criticile conținute în scrisoarea miniștrilor de externe ai Franței și Germaniei. Borisov a spus că nu există un cetățean bulgar care să pună la îndoială corupția în sistemul de justiție. Primul ministru însă nu a vorbit mai nimic despre corupția în ministerul de interne și contrabandă în creștere.
Printre realizările guvernului pot fi menționate absorbirea în întregime a fondurilor europene Șenghen destinate Bulgariei – 89 de milioane de euro.
A fost pus în funcțiune un sistem integrat de control și observare a frontierei maritime. Au fost achiziționate noi nave pentru poliția de frontieră și trei elicoptere – pentru granița cu Turcia.
Din noiembrie 2010 funcționează sistemul SIRENE pentru legătură cu sistemul informațional Shenghen. Parlamentul din Sofia a adoptat o declarație prin care sprijină politica guvernului de aderare la zona Shenghen.
Un eventual succes însă va depinde de concluziile conținute în rapoartele de monitorizare în sfera justiției și internelor.
Legat de aceasta ambasadorul Germaniei la Sofia Mathias Hopfner a avertizat: „este inacceptabilă evaluarea separată a stadiului pregătirii tehnice și situația reală în domeniile conexe precum combaterea corupției și crimei organizate.”