Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schengen: Franţa şi Germania nu se opun aderării României şi Bulgariei

schengen.jpg

Olanda şi Finlanda nu doresc deocamdată extinderea Schengen

Franţa şi Germania nu şi-au schimbat poziţia în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen – au declarat pentru RFI surse franceze şi române. Potrivit acestor surse, Franţa şi Germania susţin în continuare o aderare în etape a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, prima etapă, cu frontierele aeriene şi maritime, urmând să aibă loc până la sfârşitul acestui an.

“Franţa a fost cea care a propus acest compromis în urmă cu câteva luni, nu aveam cum să ne schimbăm poziţia” – susţine o sursă diplomatică franceză. Germania se situează pe aceeaşi linie cu Franţa.

În această dimineaţă, ziarul austriac Kurier spunea că Franţa şi Germania s-ar fi răzgândit şi s-ar opune aderării în trepte a celor două ţări la spaţiul Schengen.

Joi, la Bruxelles, are loc o reuniune a miniştrilor de interne europeni, unde ar urma să fie luată o decizie în acest sens. E foarte posibil însă ca decizia să fie de amânare a aderării, pentru că două ţări europene, Olanda şi Finlanda, au anunţat că nu doresc deocamdată o extindere a spaţiului Schengen către România şi Bulgaria.