Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schengen: Guvernul bulgar, optimist în privinţa aderării

schengen-guvernul-bulgar-optimist-privinta-aderarii.jpg

Schengen: Guvernul bulgar, optimist în privinţa aderării

Primul ministru Boiko Borisov s-a declarat optimist în privința șanselor Bulgariei de a deveni membră a spațiului Schengen. „Noi am îndeplinit toate criteriile și acest fapt este bine cunoscut în Europa”, a spus Borisov.  Aproape identică este poziția președintelui Gheorghi Părvanov care însă recunoaște că țara mai are de rezolvat probleme cu corupția, crima organizată și cu reforma în justiție.

Meglena Kuneva, fostul comisar european pentru drepturile consumatorilor și unul din favoriții în alegerile prezidențiale din 23 octombrie, a declarat că poziția Olandei nu reprezintă o surpriză și nu trebuie privită ca o ofensă la adresa Bulgariei. Ea a adăugat că nici opoziția nici guvernanții nu și-au îndeplinit angajamentele politice privind aderarea la zona Schengen. 

Situația în care ne aflăm acum este cea mai neplăcută de la 2007 încoace. Eșecul a venit la cel de al cincilea an de la aderare când am avut sprijinul asigurat din partea mai multor țări membre  iar ministerul de interne, responsabil pentru reformele Schengen, a avut o finanțare record. În ultimii ani rapoartele de țară au devenit tot mai critice. Nu puține probleme au fost create de actuala guvernare”, a spus Kuneva.

Expresie a unui infantilism politic este, după ea, reacția ministrului de externe la poziția Olandei.

Liderul opoziției socialiste Serghei Stanișev a declarat că motivele care au stat la baza poziției Olandei nu trebuie căutate în problemele interne ale acestei țări, așa cum a afirmat ministrul de interne Țvetanov.

Ca rezultat al amenințării că va putea bloca adoptarea amendamentelor Schengen în cazul în care nu va fi admisă în spațiul de liberă circulație, Bulgaria se va putea trezi într-o grea izolare în cadrul Uniunii, au avertizat surse diplomatice de la Haga, citate de cotidianul „Sega”.

Sofia, ruptă de Haga

Cu un singur diplomat, ambasada Bulgariei la Haga  este aproape închisă în urmă rechemării ambasadorului Zlatin Trăpkov. Într-un moment tensionat al relațiilor bilaterale Sofia nu are practic un canal de legătură cu guvernul olandez.

Din această pricină,  ministrul de externe Mladenov a rămas cu opinie greșită că în septembrie este așteptat în parlamentul olandez pentru dezbateri pe marginea  perspectivei Schengen a Bulgariei și României. La întrebarea ministrului de ce nu a primit invitația, s-a răspuns că graficul Parlamentului este încărcat și nu este timp pentru astfel de dezbateri.

Gernot Erler ex-ministrul german de interne și unul din liderii partidului social - democrat a declarat că Bulgaria trebuie să restabilească încrederea partenerilor europeni. El a aruncat o piatră în grădină lui Boiko Borisov, declarând că numirea unui ministru de interne în fruntea statului major electoral al unui partid german nu este posibilă.

O altă mențiune ironică a social-democratului – lui Borisov îi va fi mai ușor dacă d-na Popova – foarte apreciată la Berlin pentru activitatea sa în promovarea reformelor - nu va mai fi ministru al justiției. Popova este, de 3 săptămâni, candidat al partidului centrist la postul de vicepreședinte.

 
Petio Petkov, Sofia: